Újabb skót függetlenségi népszavazás?

Sturgeonnak megint mehetnékje van

Újabb skót függetlenségi népszavazás?

Megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei, közölte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, aki megtiszteltetésnek tartja, hogy mi, magyarok és a többi uniós állampolgár Skóciát választottuk otthonunknak.

1000px-Flag_of_Scotland.svg.png

Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a skót kabinet rendkívüli ülése után bejelentette: haladéktalanul tárgyalásokat kezd Brüsszellel arról, hogy miként lehetne megőrizni Skócia helyét az Európai Unióban és hozzáférését az EU egységes piacához.

A brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók szűk többsége, nem egészen 52 százaléka országosan a kilépésre, Skóciában ugyanakkor 62 százalék a bennmaradásra voksolt.

800px-A_National_Conversation_launch.jpg

Alex Salmond és Nicola Sturgeon egy korábbi függetlenségi kampány alkalmával

Nicola Sturgeon a skót kabinet szombati ülése után közölte: az EU-referendum eredménye nyomán „egyértelműen” ismét napirendre került a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás, és a kabinet szombaton hivatalosan döntött az ehhez szükséges törvény előkészítésének megkezdéséről.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek. Mondhatni, Skócia nagy szerencséjére, mivel Sturgeon arra számított, hogy az elszakadás után az ország majd az olajjövedelmekből él meg, de rövidre rá az olajárak az egytizedükre zuhantak. Most ismét emelkedőben vannak valamelyest, tehát aktuális a függetlenség. Már ameddig.

800px-Scottish_Parliament_Debating_Chamber_2.jpg

A skót törvényhozás ülésháza

A skót miniszterelnök hangsúlyozta: a skót kormány szeretné biztosítani a Skóciában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat, hogy továbbra is szívesen látja őket. „Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy Skóciát választották otthonuknak”, tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy Skócia az üzleti szektornak változatlanul vonzó beruházási és tevékenységi helyszínt kínál. (MK/MTI)