Törökország és Izrael diplomáciai képviselői a kétoldalú kapcsolatok rendezését Június 26-án hirdetik ki

Június 26-án hirdetik ki Törökország és Izrael diplomáciai képviselői a kétoldalú kapcsolatok rendezését, valamint a normalizálódási folyamat végét jelző megállapodás részleteit

     Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár, korábbi külügyminiszter vasárnap Joszef Csicsanoverrel, az izraeli miniszterelnök törökországi ügyekért felelős különmegbízottjával találkozik, s a találkozó keretében bejelentik a két ország kapcsolatainak teljes normalizálódását. A két fél a vonatkozó megállapodást később, júliusban írja majd alá. A diplomaták márciusban Londonban, áprilisban pedig Genfben egyeztettek. A két ország között az utóbbi két évben váltak intenzívvé a tárgyalások.
    A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában az Avi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta.

 Egy évvel később ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta.
    A  szerződés értelmében a Gázai övezetnek szánt török segélyszállítmányok, valamint az újjáépítéshez szükséges alapanyagok az izraeli Asdód város kikötőjében érnek partot, ahonnan azokat a Gázai övezetbe szállítják tovább. Az egyezményben foglaltak szerint Törökország kórházat létesít Gázában, amelyhez gyógyszereket és személyzetet is biztosít, Berlinnel összefogva pedig erőművet, valamint a térség ivóvíz-ellátásának biztosítása érdekében olyan létesítményt alakít ki, amely a tenger vizét tisztítja. A megállapodás továbbá azt is tartalmazza, hogy mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki, valamint újból lesznek közös hadgyakorlatok és megint sor kerülhet kölcsönös energetikai és védelmi beruházásokra.
    Legutóbb Binali Yildirim török miniszterelnök tett az Izraellel, Oroszországgal és Egyiptommal fennálló feszült viszonnyal foglalkozó kijelentést. Akkor úgy fogalmazott: „nem lehet állandó ellenségeskedés a Földközi-, valamint a Fekete-tenger országai között”.
    Ankara három feltételt szabott a török-izraeli viszony normalizálásához: nyilvános bocsánatkérést, valamint az áldozatok pénzügyi kárpótlását várta el a 2010-es incidens miatt, és azt, hogy a zsidó állam oldja fel a Gázai övezettel szembeni blokádot. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már korábban hivatalosan bocsánatot kért a hat évvel ezelőtti incidens miatt, és 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. A viszony normalizálására tett erőfeszítéseket leginkább a 2006 júniusa óta a Hamász palesztin mozgalom által ellenőrzött Gázai övezettel szemben fenntartott izraeli blokád kérdése hátráltatta, amelyben a feleknek eddig nem sikerült dűlőre jutniuk. A korlátozás most sem szűnik meg teljesen, csak enyhül Törökország számára.

דיווח: טורקיה וישראל יודיעו ביום א’ על חידוש היחסים
העיתון הטורקי „הורייט” מדווח כי שש שנים אחרי תקרית המרמרה, צפויה הכרזה משותפת על נורמליזציה ביחסים בין ירושלים לאנקרה. „היחסים יכללו הצבת שגרירים”, דווח. גורמי חמאס: טורקיה ויתרה על הסרת המצור על עזה

נתניהו וארדואן (צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ)

נתניהו וארדואן(צילום: AP, קובי גדעון, לע”מ)

אחרי משא ומתן ממושך שארך שנים, צפויות טורקיה וישראל להודיע בשבוע הקרוב על ההסכם לחידוש היחסים הדיפלומטיים. כך לפחות פרסם הבוקר (ג’) העיתון הטורקי „הורייט”. העיתון ציטט „גורמים מעורים מאוד בנושא”, שאמרו כי פריידון סינירליוגלו ממשרד החוץ הטורקי ויוסף צ’חנובר, השליח המיוחד של ראש הממשלה בנמין נתניהו, ייפגשו ביום ראשון הקרוב ויודיעו על נורמליזציה מלאה של היחסים – שש שנים אחרי פרשת המרמרה.

לפי העיתון הטורקי, ההסכם ייסגר וייחתם ביולי, על ידי בכירים במשרדי החוץ של שתי המדינות. היחסים המלאים בין המדינות צפויים להתחדש בסוף החודש הבא, ויכללו הצבה מחודשת של שגרירים – שגריר ישראלי באנקרה ושגריר טורקי בירושלים.

ארדואן לאחר התנצלות ישראל על המרמרה

עוד דווח בעיתון הטורקי כי שתיים מתוך שלוש דרישות עקרוניות של הטורקים – התנצלות על תקרית המרמרה ופיצויים הולמים – „נענו באופן כללי” על ידי ישראל, בעוד הדרישה השלישית – הסרת המצור מעל עזה – עדיין מהווה המכשול הגדול ביותר להסכמה בין הצדדים.

ב”הורייט” כתבו כי אם הכול יעבור חלק, הן טורקיה והן ישראל יסירו את התביעות הבינלאומיות. או אז, יוסרו המכשולים לפני חידוש תרגילים צבאיים בין המדינות, השקעות אנרגיה משותפות והשקעות ביטחוניות משותפות.

מקורות בחמאס אמרו היום כי טורקיה הסירה את דרישתה להסרת המצור מעל רצועת עזה כתנאי בשיחות הפיוס עם ישראל. לדבריהם, רג’פ טאיפ ארדואן עדכן את הנהגת חמאס כי הוא עשה את כל מה שיכל להסרת המצור או להפחיתו, אולם ישראל עמדה בסרובה וכעת הוא חייב להגיע עמה לפיוס בשל האינטרס הטורקי. המקורות הוסיפו כי הביקורים של בכירי הארגון בטורקיה פחתו משמעותית בתקופה האחרונה. בחמאס צופים כי בשל הדרישות הישראליות במשא ומתן, טורקיה תפחית את הימצאותם ואת תנועותיהם של בכירים בחמאס בעתיד.

בשבוע שעבר אמר ראש ממשלת טורקיה, בינאלי יילדירים, שהחל את תפקידו לפני כחודש, בראיון ל”הורייט” כי בחודשים האחרונים מתנהלים מגעים לתיקון הקשרים המתוחים שנוצרו מאז תקרית המרמרה, שבה נהרגו עשרה טורקים. „עדיין לא הגענו לפתרון, אבל אני לא חושב שייקח לזה הרבה זמן”, הוסיף.

לפני כחודשיים אמרו גורמים בכירים בטורקיה לביטאון חמאס בעזה כי הם סבורים שהסכם הפיוס עם ישראל צפוי להיחתם בקרוב. הבכירים, שהתראיינו מאנקרה ומהחלק הטורקי של קפריסין, טענו כי ישראל הביעה את הסכמתה העקרונית לפתוח ציר ימי בין קפריסין הטורקית לבין רצועת עזה, וכי בעניין זה נותר רק לסגור „פרטים טכניים” הנוגעים לנמל הצף ולספינת החשמל (שתוצב מול חופי עזה)