Varga Mihály hétfői sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetést – jelentette be Varga Mihály hétfői sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, a viszonylag korai elfogadást a gazdaság jó teljesítménye és stabilitása tette lehetővé.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, pozitív kilátások alapján tervezték a költségvetést, olyan büdzsét fogadott el a parlament, amely lehetővé teszi, hogy minden magyar állampolgár léphessen egyet előre. Hozzátette, a növekedést és a reformok eredményeit a családoknak és a magyar embereknek a mindennapokban is meg kell tapasztalniuk.

Adócsökkentés, életpályamodellek folytatása, minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának elindítása és kiterjesztése – foglalta össze a miniszter a költségvetés lényegét. A részletekről elmondta, a kiszámítható növekedés, a rekordméretű foglalkoztatottság, az alacsony infláció, a minimálbér és az átlagbér folyamatos emelkedése, a nyugdíjak értékállósága, a stabil forint, és az évtizedek alatt létrejött adósságcsökkentés folytatása a magyar gazdaságpolitika alapja.

Fotó: fidesz.hu

A kormány a mai döntéssel megkapta azt a szükséges felhatalmazást, hogy folytassa a családok, vállalkozások és a helyi közösségek érdekében végzett munkáját – mutatott rá. Jelezte, a stabilitást erősödését szolgálja, hogy a most elfogadott büdzsé egy bő fél évet ad mindenkinek annak áttekintésére, hogy 2017-ben milyen támogatásokra számíthat, milyen adójogszabályok érintik, milyen programok indulnak el kormányzati támogatással.

„A KISZÁMÍTHATÓ NÖVEKEDÉS, A REKORDMÉRETŰ FOGLALKOZTATOTTSÁG, AZ ALACSONY INFLÁCIÓ, A MINIMÁLBÉR ÉS AZ ÁTLAGBÉR FOLYAMATOS EMELKEDÉSE, A NYUGDÍJAK ÉRTÉKÁLLÓSÁGA, A STABIL FORINT, ÉS AZ ÉVTIZEDEK ALATT LÉTREJÖTT ADÓSSÁGCSÖKKENTÉS FOLYTATÁSA A MAGYAR GAZDASÁGPOLITIKA ALAPJA.”

A főbb számokat említve elmondta, a kormány 3,1 százalékos növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számolt. A legfontosabb jövő évi célkitűzések egyike, hogy a magyar állam működése hiány nélkül valósuljon meg – húzta alá.

A költségvetés első része nullszaldós működési költségvetést tartalmaz, a másik két rész hazai és uniós kiadásokat és bevételeket jelenít meg – mutatott rá a tárcavezető. Hozzátette, a fejlesztések támogatására kiemelkedően sokat, 2240 milliárd forintot fordítanak, emellett 1640 milliárd forint saját forrást.

A legfontosabb ágazatokra szánt összegekről elmondta, az oktatásra jövőre 271 milliárd forinttal többet fordítanak az idei büdzséhez képest, az egészségügyre 171 milliárddal, a társadalombiztosítási és jóléti szférára 155, a kultúrára 70, a sportra 39 milliárd forinttal többet szánnak.

A rendvédelemben 177 milliárddal magasabb keretösszegre lehet számítani, az igazságszolgáltatásban 26 milliárd forinttal, a külügyben pedig 10 milliárddal többet költ az állam 2017-ben.

A személyi jövedelemadó szintje 2017-ben is 15 százalék marad, ami 120 milliárd forintot hagy az embereknél – fejtette ki. Aláhúzta, folytatódik az áfacsökkentés, amellyel jelentősen kívánják javítani a hazai termelők versenyképességét. Kifejtette, egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan további 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél 80-85 ezer forintot hagy jövőre az említett két intézkedés.

Megjegyezte, 2019-ig a kétgyermekes családok adókedvezményét 20.000 forintra emelik. 2017-ben ez az összeg gyermekenként 15.000 forintra nő, ezért éves jövedelme egy kétgyermekes családnak csak az adókedvezményeknek köszönhetően 60.000 forinttal emelkedhet – mondta. Kitért a fiatal házasok adókedvezményére is, amit jövőre szintén megtartanak.

Azzal folytatta, hogy ezek mellé társul még az otthonteremtési kedvezmény is, amire 2017-ben 211 milliárdot fordítanak. Hozzátette, az idei évi információgyűjtés után a kormány arra számít, hogy jövőre többen veszik igénybe a kedvezményeket.

A családi otthonteremtési kedvezmény jövőre is igénybe vehető, a három vagy több gyermeket vállalók 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához. Emellé 10 millió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igényelhetnek. Az egygyermekesek és kétgyermekesek 600.000-2.600.000 forint közötti támogatást kaphatnak – tájékoztatott.

Hozzátette, az otthonteremtést segíti az új lakások építésére vonatkozó áfa mértékének csökkentése is, 27-ről 5 százalékra. A kormány támogatja a lakáscélú megtakarításokat is a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek által.

A miniszter a bérekről és életpályamodellekről elmondta, kiegészítik a szociális és egészségügyi szférával a már megkezdett programokat, a plusz bérnövelésekre 2017-ben 225,7 milliárddal többet biztosítanak.

Varga Mihály kijelentette, megőrzik a nyugdíjak reálértékét. Emlékeztetett, az időskori ellátások reálértéke 2011-2015 között 8,8 százalékkal nőtt. Hozzátette, a nyugdíjasok fogyasztói kosarában nagyobb arányban vannak alapvető élelmiszerek, ezért ezek áfacsökkentése is kedvezően hat a pénztárcájukra.

A miniszter végezetül rátért a munkahelyteremtés kérdésére is. Kijelentette, a fókuszban továbbra is a munkahelyek növelése áll, a közfoglalkoztatásban biztosítják a program szélesítését. Megjegyezte, ha év közben a közfoglalkoztatásban munkahelyhiány lép fel, akkor megteszik a szükséges korrekciókat.

1123 egyéni, 51 kormánypárti, 1072 ellenzéki és 9 bizottsági módosító javaslat érkezett a költségvetésre, ami valamivel kevesebb, mint a korábbi években – jelezte.