Ez az újkori amerikai történelem egyik leghalálosabb terrorcselekménye.

Ez az újkori amerikai történelem egyik leghalálosabb terrorcselekménye.

Megdöbbenését fejezte ki hétvégén kiadott közleményében II. Erzsébet a floridai Orlandóban egy mohamedán által elkövetett tömegmészárlás felett, amire egy főként homoszexuálisok által látogatott éjszakai bárban került sor. Ötvenen haltak meg.

4-21.png

A közleményben az uralkodó önmaga és Fülöp herceg nevében ad hangot megdöbbenésének, és tesz ígéretet arra, hogy imádkozni fognak az érintettekért. A megnyilvánulás nem sokkal követte az Őfelsége 90. születésnapja alkalmából lezajlott londoni rendezvényeket.

orlando-shooting.jpg

Az iszlamista elkövető vasárnap, a kora hajnali órákban, lőfegyverrel hatolt be a melegbárba és nyitott tüzet a védtelen tömegre. Az ötven gyilkosságon kívül további ötvenhárom embert súlyosan megsebesített, közülük jó néhányan válságos állapotban vannak, így sajnos nem kizárt, hogy még nőni fog az áldozatok száma.

orlando-attack.jpg

Az elkövető iszlamista meggyőződésből gyilkolt, jóllehet a balsodratú média igyekszik erről nem tudomást venni. Barack Obama elnök a maga részéről „homofóbiáról” szónokolt, és ki sem ejtette a száján az iszlám szót.

48859121.cached.jpg

Omar Mateen

Ez az újkori amerikai történelem egyik leghalálosabb terrorcselekménye. A világ számos vezető politikusa ítélte el, köztük David Cameron miniszterelnök is. Hasonló volumenű tömeggyilkosság utoljára 2007-ben volt Virginiában, de ott „csak” harmincketten vesztették életüket.

florida-nightclub-shooting.jpg

A gyilkos az ISIS szimpatizánsa volt. 2013 óta megfigyelés alatt tartották mint szélsőségest. A melegbárhoz kiszálló rendőrök végeztek az afgán származású, de már az Egyesült Államokban született biztonsági őrrel. A terrorszervezet vállalta is a felelősséget, jóllehet egyelőre nem mutatható ki egyenes kapcsolat közte és az elkövető között.