Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt

Hillary Clinton a demokrata elnökjelölt

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns a keddi előválasztásokon Kaliforniában is megszerezte a győzelmet. A helyi idő szerint a reggeli órákban közzétett eredmény szerint az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi tagállamában a voksok 56 százalékával nyert, míg vetélytársának, Bernie Sandersnek a választók 43,1 százaléka szavazott bizalmat.

Hillary_Clinton_2016_Presidential_Candidate_Democrat_womens_rights.jpeg

Bőven verte Sanderst

A Washington Post elemzése szerint Clinton alapvetően változtatott a 2008-as, sikertelen kampánystratégiáján: akkor ugyanis Barack Obamának és csapatának még azokban az államokban is sikerült megnyerniük szuperdelegátusokat, ahol amúgy Clinton győzött. Clinton kampánycsapata 2008-ban nem figyelt eléggé erre a nagyon fontos tényezőre.

mook.jpg

A győzelem kovácsainak egyike: Robby Mook

Noha 2016-ban ugyanazok a szakemberek irányították a Clinton-kampányt – Robby Mook és Marlon Marshall –, a két menedzser okult a korábbi tévedésekből. „2016-ban az első dolgunk az volt, hogy megbeszéljük: milyen legyen a stratégiánk a delegátusokat illetően” – mondta a Washington Postnak Marshall, akinek feladata az egyes szövetségi tagállamok kampányának irányítása. Ezért miközben számítottak rá, hogy a pártbeli vetélytárs, Bernie Sanders támogatói mind a pénzadományok gyűjtésében, mind a terepmunkában nagyon aktívak és elkötelezettek lesznek, a Clinton-csapat ezzel viszonylag keveset foglalkozott, és a háttérben az elnökjelölt-állító országos konvención részt vevő szuperdelegátusok megnyerésén dolgozott. Sanders – csakúgy, mint Clinton 2008-ban – nem fordított erre kellő figyelmet.

marshall_9614.jpg

Marlon Marshall okult a nyolc évvel korábbi tévedésekből

A Washington Post utal a kampányszakemberek véleményére, miszerint Hillary Clinton soha nem volt kiváló kampányoló. Nem teljesít különösebben jól, ha nagy tömegek előtt kell szónokolnia, viszont kiváló és meggyőző, amikor kisebb közönség előtt, konkrét témákat vitat meg; például a heroinfüggőség országos gondjának politikai megoldási lehetőségeit, a mentális betegek jobb egészségügyi ellátásának megszervezését, a diákhitelek ügyét, vagy a fegyvervásárlás és -tartás erőteljesebb szabályozásának problémáját.

Ezért a kampánycsapat – elsősorban a kampányfőnök, John Podesta sugalmazására – a 2016-os kampányrendezvényeket igyekezett kisebb közönség előtt megszervezni. Emellett nagy figyelmet fordítottak a társadalom különböző kisebbségi csoportjainak megnyerésére, így például az afroamerikaiak vagy a melegek speciális problémáinak deklarált felvállalására.

podesta.jpg

John Podesta kampányfőnök

Hillary „a kisebbségi csoportok körében érte el a legnagyobb arányú támogatottságot”, mutat rá a Post, és példaként a dél-karolinai választási eredményeket hozza fel. Dél-Karolinában ugyanis – ahol nagy lélekszámú afroamerikai közösség él – Hillary Clinton győzelme elsöprő volt, 48 százalékkal több voksot szerzett meg, mint Bernie Sanders.

Ezzel együtt is, a Clinton-kampánycsapat mindvégig a sok delegátust adó államok előválasztásaira összpontosította figyelmét és reklámhadjáratát is.

„Hillary Clinton bebizonyította, hogy képes tanulni a tévedéseiből. Most elérkezett a legnagyobb esély, és ezúttal nem tévedhet” – írja a lap.

hiBxG4Q.jpg

Az Egyesült Államok immár a Clinton-Trump párharcra készülhet, amely lényegében a keddi előválasztások éjszakáján meg is kezdődött Trump és Clinton győzelmi beszédével. Hogy a két várható elnökjelölt csatája milyen lesz, azt jelezheti a kedd esti két beszéd néhány részlete is. Clinton – utalva Trump napokban elhangzott, majd visszavont kirekesztő megjegyzéseire egy bíró származásáról, vagy korábbi kommentárjaira a nőkről – azt mondta: Trump „úgy akar győzni, hogy félelmet gerjeszt, sót hint a sebekbe és naponta emlékeztet bennünket arra, hogy ő milyen nagyszerű… de mi ennél jobbak vagyunk, nem engedjük meg, hogy ez megtörténjék Amerikával”. Trump pedig a korábbiaknál egyébként jóval szelídebb hangú beszédében azzal támadtot, hogy „Clintonék a politikát a saját, személyes meggazdagodásukra használták fel”.

(MTI/MK/BPI)