Fehérváron tartották országos konferenciájukat a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok

Fehérváron tartották országos konferenciájukat a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok

Vasárnap Székesfehérváron tartották országos konferenciájukat a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok. A rendezvényen részt vett Székesfehérvár polgármestere és Izrael magyarországi nagykövete is. Cser-Palkovics András polgármester a zsidó és keresztény kultúrát képviselő szervezetek együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, Ilan Mor nagykövet pedig a holokauszt- relativizálás elutasításáról beszélt.

“Természetes, hogy Székesfehérvár helyt ad ennek a konferenciának és a város segíti a rendezvényt, mert egy történelmi városban vagyunk amelyik saját, több mint ezer éves történelmében sok mindent megtanult. Az egyik legfontosabb az, hogy közösségek nélkül semmit sem lehet építeni, uniót, országot, és várost sem. Támogattuk a rendezvényt azért is, mert a hitközséggel régi baráti kapcsolata van az önkormányzatnak. A mindenkori hitközségi vezetők és a mindenkori önkormányzati vezetők partnereik kell, hogy legyenek egymásnak nehezebb időkben és könnyebb időkben egyaránt. Ne titkoljuk, hogy néhány hónappal ezelőtt volt egy konfliktus, egy nehéz helyzet és akkor is le tudtunk ülni és megszületett valamilyen megoldás. Ha nem akartuk volna a különböző szempontokat megérteni, nehezebben találtunk volna megoldásokat.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki szerint a mostani konferencia egyértelműen mutatja, hogy Székesfehérvár befogadó város és a magyar kultúra és történelem mellett a gazdaság és a nemzetközi kapcsolatok tekintetében is szeretné megtalálni a saját maga helyét és szerepét.
“Ami a világban ma zajlik, az soha nem tette annyira szükségessé a zsidó és keresztény kultúrát és értékeket képviselő szervezetek együttműködését, ha ezt nem tudjuk megérteni és a jövőben is csak egymással kívánunk foglalkozni, akkor mindegyik értékrendszer ezen a világon nehéz helyzetbe fog kerülni.” – emelte ki köszöntőjében Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a konferencián köszönetet mondott Ilan Moor nagykövetnek azért a tevékenységért, amit az elmúlt öt évben Magyarországon végzett.
Az izraeli nagykövet köszöntőjében szimbolikusnak nevezte, hogy Székesfehérvár ad otthont az izraeli-magyar baráti társaságok konferenciájának. “A pár hónappal ezelőtti konfliktusok tükrében ez a rendezvény és a helyszín üzenet a városnak, Magyarországnak és a világnak, üzenet azoknak, akik újra szeretnék írni a történelmet.” – fogalmazott Ilan Mor, aki a nyitottság, tolerancia, és elfogadás értékeinek fontosságára hívta fel a figyelmet. “Ellentmondunk ugyanakkor azoknak, akik relativizálni akarják a holokausztot.” – tette hozzá az izraeli nagykövet. Ilan Mor beszédében hangsúlyozta, hogy a konferencia résztvevői annak a többezer magyarnak a képviselői akik empátiával viseltetnek Izrael Állam iránt. “Önök az igazi nagykövetei Izraelnek ebben az országban!” – mondta a résztvevőknek, köszönetet mondva munkájukért, amivel hidat építenek Magyarország és Izrael közé.
A konferencián köszöntötte a résztvevőket Weisz Péter a MAZSIHISZ elnökségi tagja, aki elmondta, hogy a szervezet elkötelezett a magyar nemzet és a zsidó állam iránt is. István király intelmeit is idézte, mely bizonyítja, hogy a zsidó – keresztény együttélés gondolata az államalapítás óta jelen van. Weisz Péter kiemelte, hogy a magyar-izraeli baráti társaságok nem zsidók szövetségek, hanem Izraelre szimpátiával gondoló zsidó és keresztény vallású emberek szövetségei. Az rendezvényen a köszöntőket követően Kovács Mária történész, a CEU igazgatója tartott előadást a modern Izraelről a társadalom szerkezetét és a demográfia alakulását is érintve, majd az izraeli tudományos és technikai fejlődésről esett szó Korányi László előadásában.