Debrecenben a fejlődés nem áll meg!

 

Debrecenben a fejlődés nem áll meg!

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a tizenhetedik alkalommal megrendezett határontúli zsidó szervezetek konferenciájáról beszélt, de szóba került a helyi hitközség nagy terve is.

horo+mor

Önök ismét megrendezték a határontúli zsidó szervezetek konferenciáját, de milyen volt a rendezvény, aminek a kezdete után nem sokkal már beköszöntött a Szombat?

Nagy örömünkre szolgált, hogy immár tizenhetedik alkalommal rendeztük meg ezt a konferenciát, a hazai és a határontúli közösségek tagjai szép számban jöttek össze, több mint harminc szervezet képviseltette magát, több mint száz tanácskozóval. Ez a három nap eredményesen telt el Debrecenben. A konferencia valóban speciális, mert pénteken kezdtünk és vasárnap fejeztük be a tanácskozást. Szombaton is beszélgettünk, de úgy, ahogy azt a sábeszi törvényeink megköveteltek. Nem használtunk mikrofont, nem írtunk, nem jegyzeteltünk, egyszerűen egy gondolatcsere volt, aminek az eredményeként megpróbáljuk segíteni egymást.

A konferenciájuknak hagyománya, hogy a vasárnapi záróprogram egy jótékonysági rendezvény. Idén kinek gyűjtöttek?

Vasárnap este tartottunk egy jótékonysági vacsorát, a felújított ortodox zsinagógában, itt első esetben sikerült egy ilyen rendezvényt megtartani, nagy büszkeségünkre. Idén is nagy terveink vannak, ahogy azt itt Debrecenben már szokott lenni, most egy Kárpát-medencei zsidó emlékközpontot szeretnénk létrehozni, már jövőre elkezdenénk a munkálatokat, ennek a projektnek a kezdeti fázisaira rendeztünk most gyűjtést. A konferencián és a jótékonysági esten sok prominens személyiség is megjelent, többek között Takács Szabolcs államtitkár. A vacsorán egy nagyon szép eseményre is sor került, Ilan Mor, Izrael Állam nagykövetének szolgálati ideje lejár, rövidesen elhagyja Magyarországot, vele nagyon szoros és jó kapcsolatban voltunk, büszkék vagyunk arra, hogy együtt dolgozhattunk, mi méltóképpen búcsúztattuk el nagykövet urat.

Mi volt a méltóképpen búcsúztatás?

Ilan Mor nagykövet urat a Debreceni Zsidó Hitközség örökös tagjává választottuk. A városban nagyon népszerű a nagykövet úr, hiszen nem csak a hitközséget, hanem Debrecen más intézményeit, más egyházi intézményeit is meglátogatta már, a város vezetésével, polgármesterével kiváló kapcsolatot épített ki. Számunkra egyértelmű volt, a vezetőség egyhangú döntése alapján, hogy Ilan Mort a hitközség örökös tiszteletbeli tagjává választjuk. Reméljük, hogy a jövőben többször is vendégül láthatjuk Debrecenben.

Beszélt már a nagy tervükről, a Kárpát-medencei emlékhelyről, múzeumról, de ki fogja ezt támogatni?

Debrecen önkormányzata már támogatja, mi már elkezdtük a munkát, létrehoztunk egy olyan szakértői bizottságot, amelynek feladata a koncepció kidolgozása. Abban maradtunk, hogy mielőtt elkezdünk falakat építeni, előtte legyen egy koncepció. Ennek fényében kezdtük meg a munkát. Már egy nemes kezdeményezés elindult, a város megbízta a városi televíziót, egy dokumentumfilm elkészítésére, amelyben holokauszt-túlélők nyilatkoznak.

Ön Debrecenben elnök, mellette a Mazsihisz alelnöke is. Most milyen a kapcsolat Debrecen és az országos vezetés között?

Nagyon bízom abban, hogy a Mazsihisz is egy sikeres időszak elé néz, elkezdődtek olyan komoly munkálatok, mint a miskolci és a Rumbach utcai zsinagóga megújítása, Szegeden már a kivitelezés is megindult. Mellette egy nagyon komoly temetőmegújítási programot is elindít a Mazsihisz a kormány támogatásával. Egy nagyon hatékony és jó időszak elé nézünk, bízunk abban, hogy Debrecen, mint a legnagyobb vidéki közösség is sikereket ér el a későbbiekben. Mi szeretnénk továbblépni, mert Debrecenben a fejlődés nem áll meg.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. június 3-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.