A Salgótarján utcai zsidó temető ideiglenes bezárásáról

 

Egy történelmi emlékhely megújul

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Salgótarján utcai zsidó temető ideiglenes bezárásáról, a felújítási munkákról beszélt, de szóba kerültek a vidéki zsidó temetők, ahogy a Kozma utcai nyughely is.

heizler.breuer.m1jpg

Különleges nap a mai, hiszen egy időre bezár a Salgótarján utcai zsidó temető Budapesten. Kérem, beszéljen erről a helyzetről.

Valóban ideiglenesen be kellett zárni a Salgótarján utcai zsidó temetőt, reméljük, hogy azonban nem hosszú időre. Azért kellett ezt tenni, mert életveszélyesek az itteni állapotok. A temető kezelését átvette a Nemzeti Örökség Intézete a Fővárosi Temetkezési Intézettől. A NÖRI készített egy jelentős tervet arra, hogy miként is újítják meg ezt a temetőt, s nemzeti emlékhellyé minősítsék.

Kinek a tulajdonában van a temető?

A temetőről tudni kell, hogy nem a Mazsihisz tulajdona, ahogy korábban sem, persze a háború előtt a hitközségé volt. Amennyiben tulajdonjogilag nézzük, akkor az állam tulajdonában van, a NÖRI kezelésében.

Mit tud a NÖRI terveiről?

Ez egy gyönyörű, fantasztikus értékeket felvonultató temető, aminek külön értéket ad, ha végignézzük az itteni síremlékeket, mauzóleumokat, akkor a magyarországi polgárosodás, az emancipáció történetén tekintünk végig. Ez egy olyan történelmi emlékhely, olyan építészeti emlékekkel, amelyeket mindenképpen meg kell őrizni. Ezt a magyar állam is felismerte és a NÖRI kapta feladatául ennek a temetőnek a rendbehozatalát, ez több éves fejlesztés lesz.

Akkor éveken keresztül nem lesz látogatható a temető?

Nem így lesz, úgy beszéltük meg a NÖRI vezetőjével, hogy úgy próbálják meg irányítani a felújítási munkákat, hogy csak ideiglenesen legyen bezárva és minél gyorsabban – legalább részleteiben – legyen megtekinthető a Salgótarján utcai zsidó temető. Ahogy annak is meglesz a módja, ha valaki kegyeleti okból szeretné meglátogatni a temetőt, akkor szerette sírját felkereshesse.

A magyar kormány abban is határozott, hogy megtámogatja az elhagyott vidéki zsidó temetők rendbehozatalát, hiszen felelősséget érez azért, hogy ma már nincsenek, akik ápolnák ezeket. Mi történt eddig ebben az ügyben s mi várható?

A kormány valóban meghirdette ezt a projektet, már nagyon várja mindenki a pályázat kiírását. Már az első évben egy jelentős összeggel, 800 millió- 1 milliárd forintnyi összeggel támogatják a programot. A pályázatokra várhatóan majd önkormányzatok jelentkezhetnek, erre azért van szükség, mert az önkormányzatoktól lehet megkapni azt a garanciát, amit a kormány igényel. Eszerint ne csak felújításra kerüljenek majd a temetők, hanem 10 évig meg is őrizzék a felújított állapotot. Tudni kell, hogy Magyarországon körülbelül 1600 olyan zsidó temető van, amelyek tulajdonosok nélkül maradtak, hiszen ők Auschwitzban maradtak. Ezeknek a temetőknek a felújítása kezdődik el ezzel a projekttel, de ez is éveken át húzódik majd.

Van azért nyitott zsidó temető is a Kozma utcában. Ott jelenleg mi történik?

Egy kis történelem, a Salgótarján utcai temetőt 1874-ben nyitották meg, ez a századfordulóra gyakorlatilag betelt. Ezután nyílt meg a Kozma utcai zsidó temető, ami egy hatalmas területen van. Ott bizonyos parcellák felújításra kerültek. Nemrég adtuk át a miniszterelnök úrral az I. világháború zsidó hőseinek parcelláját. A későbbiek során is haladunk a felújításokkal parcelláról parcellára.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. június 3-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.