Rogán Antal a népszavazással kapcsolatos Kúria-döntésre reagálva.

BRÜSSZEL HELYETT CSAK A MAGYAROK DÖNTHETIK EL, KIVEL AKARNAK EGYÜTT ÉLNI

Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni – jelentette ki Rogán Antal a népszavazással kapcsolatos Kúria-döntésre reagálva.

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület ugyanis kedden elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. A kormány által kezdeményezett, és most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

„A SZOCIALISTÁK ÉS A LIBERÁLISOK MA IS BEVÁNDORLÁSPÁRTI ÁLLÁSPONTOT KÉPVISELNEK, ÉS ELVITATJÁK AZT A JOGOT, HOGY CSAK A MAGYAROK DÖNTHESSENEK ARRÓL, KIVEL AKARNAK EGYÜTT ÉLNI.”

Rogán Antal a döntést követő sajtótájékoztatón leszögezte, a kormány világos álláspontja, hogy Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felidézte, a népszavazási kezdeményezést megtámadták a szocialisták és a liberálisok a Kúria előtt. A kezdeményezők között volt többek között Szanyi Tibor, Jávor Benedek, a Magyar Liberális Párt – fűzte hozzá.

A szocialisták és a liberálisok ma is bevándorláspárti álláspontot képviselnek, és elvitatják azt a jogot, hogy csak a magyarok dönthessenek arról, kivel akarnak együtt élni; ha rajtuk múlna, megadnák a kényszerbetelepítés jogát és lehetőségét Brüsszelnek – fogalmazott a tárcavezető. Megjegyezte, ez kiderült abból, amit a Kúriánál tettek.

Rogán Antal közölte, a Kúria nem fogadta el a szocialisták és a liberálisok álláspontját, ezzel megnyílt az út a népszavazás előtt.

Bejelentette, a kormány azonnal kezdeményezi az Országgyűlésnél és a parlamenti pártok frakcióvezetőinél, hogy minél hamarabb döntsön a parlament a népszavazásról. A politikus bízik benne, hogy erre már a jövő héten sor kerülhet.

Fotó: fidesz.hu

A miniszter leszögezte, a kényszerbetelepítés ügye nemzeti szuverenitási kérdés. Nemzeti szuverenitásunk erről a darabjáról kizárólag csak a magyar emberek dönthetnek – tette hozzá. Aláhúzta, ha Brüsszel kényszerbetelepítést akar, akkor erről a nemzeteknek kell döntést hozni.

Rogán Antal arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban a NATO, vagy az uniós csatlakozáskor is a nép döntött népszavazás útján. Ezért azt gondoljuk, hogy a kényszerbetelepítés ügyében sem lehet másként dönteni, csak és kizárólag népszavazással – fűzte hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a népszavazás lehetséges időpontja a parlament döntésén áll, és azon, hogy a szocialisták és a liberálisok megtámadják-e még egyszer a kérdést. A politikus szerint előreláthatólag szeptemberben vagy október első felében lehet megtartani a referendumot.

„BRÜSSZELBEN EGYRE ŐRÜLTEBB JAVASLATOK LÁTNAK NAPVILÁGOT.”

A kormány minden, a népszavazás lebonyolításához szükséges anyagi forrást biztosítani fog, és mindent megmozgat annak érdekében, hogy minél több magyar polgár mondhassa el a véleményét. Közölte azt is, hogy a jelenlegi közvéleménykutatási adatokból kitűnik, hogy a magyarok minimum kétharmada, de inkább 70 százaléka úgy gondolja, hogy helyes egy ilyen népszavazás, és szeretné elmondani a véleményét.

Aláhúzta, a kormány a minél gyorsabb népszavazás pártján áll, mert Brüsszelben egyre őrültebb javaslatok látnak napvilágot. Brüsszel egyáltalán nem adta fel a kényszerbetelepítés ügyét, mindössze az angliai népszavazást várják meg, és azt követően ez a terv gyorsan az uniós intézmények asztalára kerül – hívta fel a figyelmet. A magyar kormánynak az ősz folyamán úgy kell majd odaülnie a tárgyalóasztalhoz, hogy ismeri a magyar emberek véleményét – tette hozzá Rogán Antal.