Az ünnepek közös ünnepek legyenek

Az ünnepek közös ünnepek legyenek

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott az Óbudai Zsinagóga felújításának ünnepén.

 

Többször is nyilatkozott arról már Lázár János, hogy az épített örökséget meg kell őrizni határon innen és túl. Ön is sokat tett azért, hogy a történelmi Magyarország településein a zsinagógákat is helyreállítsák. Mit szól most ahhoz, hogy az országban, a fővárosban is sikerült egy jelentős zsinagógát felújítani?

Egy történelmi pillanatnak voltunk a részesei, szerencsére nem csak szemtanúi, hanem szerves részesei, hiszen 50 év után teljes színében, szépségében pompázik az Óbudai Zsinagóga. Ez része annak a kormányprogramnak, amelyik a kulturális örökség megvédését célozza, legyen az közös, akár zsidó, akár más örökség, a határainkon innen és a határainkon túl.

Egy neológ rabbi mondta, jó ma 2016-ban Magyarországon zsidónak lenni. Egymást érik a kulturális fesztiválok, egyéb események, a kormány sokat költ erre. Ön szerint itt az ideje annak, hogy keresztények és zsidók együtt ünnepeljenek?

Miért ne volna itt az ideje? Én azt gondolom, éppen az a nem normális, ha nem együtt ünnepelünk, hogyha bármiféle ellenségeskedés van. Fontos, hogy ezeket a rossz színű, szagú szembeállásokat magunk mögött tudjuk és ezek az ünnepek valóban közös ünnepek legyenek.

Rövidesen megrendezésre kerül a keresztény világ kulturális ünnepe, majd a Zsidó Művészeti Napok is. Elmegy valamelyikre?

Ha meghívnak, akkor nagy örömmel.

A hazai oktatásügyben sztrájkok borzolják a közéletet, sok helyen tartanak munkabeszüntetést, az egyházi iskolákban nem. Ön szerint ennek mi az oka?

Úgy gondolom, hogy az iskola az nem a politikai szimpátia kimutatásának a színtere, egy elkötelezett pedagógus a gyerekekre koncentrál, a gyerekek testi, lelki, szellemi nevelésére koncentrál. Ennek a nevelésnek a mintáiban járnak élen az egyházi iskolák.

Ön hívó katolikusként tudja, hogy az örökkévaló hány nap alatt teremtette a világot.

Igen, az Örökkévaló hat nap alatt teremtette a világot, a hetedik napon megpihent.

Ön ennek értelmében vasárnaponként nem bevásárolni jár, hanem otthon pihen.

Igen, így van.

Köszönöm a beszélgetést.

Bteuer Péter