Peszachi tudnivalók 5776

 

ב”ה

Peszachi tudnivalók  5776

macesz

 

 

a macesAzt mondják Bölcseink, hogy kérdezünk és magyarázunk Peszách előtt harminc nappal. Ennek az az értelme, hogy Peszáchnak sok szabálya van, ami a Tóra rengeteg témaköréhez kapcsolódik. Ezért kell elkezdeni tanulni a halachákat egy hónappal az ünnep előtt, hogy az ember tudja a törvényt, hogy mit kell tennie. Különlegesen igaz ez napjainkban, hogy a technológia fejlődésével a helyzet napról napra változik, ezért nagy fontossága van, hogy leírjuk a legszükségesebb szabályokat, amik Peszách ünnepével kapcsolatosak. Viszont fontos tudni, hogy nem lehet minden szituációt ilyen röviden leírni, ezért mindenki, aki úgy érzi, hogy van kérdése, az kérdezzen.

Edények

Mivel nagyon nehéz az edényeket Peszáchra kaserolni, ezért helyes, ha vannak Peszáchra elkülönített edények, amiket egyáltalán nem találkoznak chomecossal.

Aki új edényt vesz, ami alumíniumból, rozsdamentes acélból, vagy teflonból van, azt forró vízzel kóserljuk használat előtt, mert néha zsírral kenik be, hogy jobban csillogjon.

Új edényeket, amiket nem zsidótól vásárolunk, be kell mártani a mikvébe, ugyanígy az üvegedényt is, és áldást mondunk rá: “áser kidsánu bemicvotáv vecivánu ál tevilát kélim”. Viszont a

ב”ה

Peszachi tudnivalók

cserépedényt nem kell bemártani. A porcelánedényt áldás nélkül mártjuk be.

A sótartót nem kell kóserolni, viszont tisztítsuk ki alaposan. A kiduspoharat alaposan ki kell tisztítani. A szokás az, hogy forró vízzel leöntjük.

Konyha

A konyhai pultot általában nem lehet kóserolni, ezért alaposan meg kell tisztítani, és utána közvetlenül a bugyogó, forró vízzel leönteni, abból a vízforralóból, amiben a víz forrt. Ezután fedjük be fóliával (pl. PVC) vagy más anyaggal.

A csapot tisztítsuk meg alaposan, nyissuk ki a forró vizet, majd kívülről is öntsük le forró vízzel. Helyes új szűrőt tenni a csapba, vagy ráerősíteni egy darab anyagot.

A hűtőt takarítsuk ki alaposan, mossuk le jól az összes polcot és minden más szétszedhető részt. Az ajtón levő gumit is tisztítsuk meg, elsősorban a mélyedésekben.

A konyhaszekrényeket is takarítsuk ki alaposan. Azokat a szekrényeket, ahol évközben chomecos vagy lisztes termékeket tartunk, takarjuk be (akár papírral).

Gáztűzhely

Helyes tartani külön rácsot Peszáchra. Ha nincsen, akkor tisztítsuk le alaposan, fedjük be olyan vastag fóliával, ami nem szakad el. A gázrózsákkal nem kell csinálni semmit, mert ezek saját magukat kóserolják. A szabályozókat nem kell lecserélni, de alaposan le kell tisztítani. A sütőlapot is vonjuk be fóliával.

2

Peszachi tudnivalók

Azt a sütőt, amiben sütöttek chomecot, nagyon nehéz kóserolni, mert gumiból és üvegből álló részei is vannak. Ezért az ilyen sütőt ne használjuk. A mikrohullámú sütőt sem lehet Peszáchra kóserolni, ezért azt se használjuk.

A chomec eladása

A chomecos, ill. chomec-gyanús termékeket el kell adni egy nem zsidónak. Rakjuk ezeket egy zárt helységbe vagy zárt és megjelölt szekrénybe. A szerződésben meg kell jelölni, melyek azok a helyek, ahol az eladandó chomecos van.

Az Orthodox Hitközség gondoskodik a chomec eladás lebonyolításáról. Az ezzel kapcsolatos részletekben az Orthodox Hitközségen lehet érdeklődni.

Peszáchi termékek

Csak olyan ételeket vásároljunk, amin megbízható rabbi hechsere szerepel. Nem szabad hagyatkozni arra, ha csak annyi szerepel rajta, hogy „kóser lepeszách” (hechser nélkül).

Az olyan tisztítószerekre, amik fogyasztásra nem alkalmasak, nem szükséges hechser. Alkoholos italokban alkalmanként tényleges chomec is előfordulhat, ezért feltétlenül szükséges a peszáchi hechser .

Kozmetikumok használata megengedett Peszáchkor, még akkor is, ha a gyártás során használnák chomecot, mert (még a kutya általi) fogyasztásra ezek is alkalmatlanok.

Miután elődeink magukra vették azt a rendeletet, hogy nem esznek kitniotot (hüvelyeseket), ezért (az ismert fajtákon kívül) mogyoróból,

3

Peszachi tudnivalók

mogyoróolajból készült ételeket, vagy szójatermékeket sem eszünk, mert kétséges, hogy ezek is ebbe a kategóriába tartoznak. A repceolajban is kitniot tilalom van, ezért az askenáz szokás szerint ezt Peszáchkor nem használjuk.

Olyan kisgyerekeknek, akik rizst, vagy más kitniotot esznek, külön tűzhelyet és edényeket kell biztosítani. Ezeknek megfőzésére se használjuk a Peszáchra szánt edényeket.

Gyógyászat

Akinek műfogsora van, annak helyes figyelnie, hogy ne egyen 24 órával Erev Peszách előtt forró chomecot. Erev Peszách reggelén tisztítsa meg alaposan, és mártsa a fogakat egy edénybe, amibe forró vizet öntött.

Ha olyan gyógyszert kell bevennünk, amiről nem tudjuk, hogy kóser- e Peszáchra, tekerjük egy vékony lapba vagy helyezzük kapszulába, és így nyeljük le. Viszont injekciót, kúpot, orr- és szemcseppet, kenőcsöket, amiknek nincsen illatuk, használhatunk Peszáchkor.

Chomec kutatása (bedikát chámec)

A chomec kutatásának micváját rögtön Niszán hónap 14-én, az este beálltakor szükséges elvégezni (ebben az évben csütörtök este). Minden munkától szabaddá kell tenni magunkat, hogy idejében betarthassuk ezt a micvát.

Hogyha a zsinagógában, a padjában található kis szekrénybe is kerülhetett chomec, akkor ott is kell vizsgálatot csinálni és kitakarítani. Akinek van autója, azt is kutassa át. Száraz virágok, amik búzakalászból készültek, chomecnak számítanak, el kell égetni.

4

Peszachi tudnivalók

Aki Peszáchra elutazik otthonából, az előtte kutassa át, de ne mondjon áldást. Mégis, ott is be kell tartania a chomec kutatásának a micváját azon a helyen is, ahová utazik, ha pedig ki is bérelte a helyet, akkor áldást is mondjon rá (pl. ha valaki szobát bérel egy szállodában).

Erev Peszách

A Peszáchot megelőző napon déltől kezdve tilos a munkavégzés, de csak a tényleges munkákra vonatkozik ez, viszont pl. szabad elszakadt ruhát megjavítani. Szükséges még dél előtt megborotválkozni, ha ezt elmulasztotta, utána még nem zsidó segítségével szabad.

Idén Peszách első napja sábeszra esik, ezért szükséges igyekezni mindennel elkészülni a sábesz bejövetele előtt, mert a gyertyagyújtás után tilos minden munkavégzés, akárcsak minden más sábeszkor. Ezért akik ünnepnapon este (sötétben) szoktak gyújtani, figyeljenek, hogy idén még világosban gyújtsanak. Ne felejtsük el elkészíteni előre a nyakat (zroá) és a tojást még pénteken. Ugyanígy a chároszetet és a sós vizet is még napközben kell előkészíteni. Ha elfelejtette, akkor csak kevés sót tegyen a vízbe sábeszkor.

Chomecos fogyasztásának utolsó időpontja: 09:58 Chomec égetésének utolsó időpontja: 11:20

5

Peszachi tudnivalók

Az elfogyasztandó mennyiségek (siur)

Gépi macesz esetén 1 lap tartalmaz 2 kezájit (olajbogyónyi) mennyiséget, és mivel a micva 2 kezájit elfogyasztása, ezért egy egész, teljes maceszt meg kell enni 2-4 perc alatt. (De legalábbis a felét egye meg 2-4 perc alatt, a maradékot pedig még további 9 percig az étkezés kezdetétől számítva.)

A máror-ból (keserűfű) egy tojásnyit kell megenni, és szükség esetén lehet könnyebben venni és egy fél tojásnyit enni (ha nagyon nehezére esik, akkor a harmada is elegendő). A mennyiséget a zöldségben levő üregek, levegő nélkül kell számítani.

Széder este

A nők kötelesek az este minden micvájára: maceszt enni, négy pohár bort inni, Hagadát mondani.

A kezájit maceszt még éjfél előtt meg kell enni, támaszkodva. Vigyázni kell a salátában található férgek miatt. Ezért szükséges még pénteken előkészíteni a márornak szánt saláta leveleit. Először erősen folyó vízben kell lemosni a leveleket, utána megvizsgálni a fénynél. Az ecetben áztatott salátalevelek alkalmatlanok a máror micvájára.

A négy pohárhoz szükséges méret legalább 86 ml (a Chátám Szofer szerint 150 ml). Elegendő a pohár nagy részét kiinni, majd utántölteni. A Chátám Szofer szerint a kárpásznak a zeller felel meg.

Aki tormát használ márornak vagy koráchnak, még sábesz előtt reszelje le, és jól fedje be, hogy a csípőssége ne távozzon el belőle.

Az egyiptomi kivonulás elmesélését csak akkor teljesítjük, ha el is magyarázzuk, különösen a kisgyerekeknek.

6

Peszachi tudnivalók

Az ünnepnap szabályai

Idén Peszách első napja sábeszra esik, ezért ugyanazok a szabályok érvényesek mint minden sábeszkor. Az ünnep hetedik napja pénteken lesz, ugyanaz a szabály érvényes, mint minden ünnepnap. Az ünnepnapi tilalmak a szombatiakkal megegyeznek, csak az étkezéshez szükséges munkák lettek ahhoz képest még megengedve. Amikor tüzet gyújtunk az ünnepnapi főzéshez, akkor vigyázzunk, hogy ne hozzunk létre új tüzet, hanem csak már égő tűzről gyújtsunk.

Éruv távsilin

Peszách hetedik napján éruv távsilint (főzési éruvot) kell csinálni: vegyünk maceszt és valami főtt ételt (pl. tojás) és mondjuk el rá az „ál micvát éruv” áldást. Utána mondjuk el a hozzátartozó szöveget: „ezáltal az éruv által legyen nekünk megengedve sütni, főzni, melegen tartani, gyújtani, és minden szükséges dolgot végezni ünnepnapról sábeszra.”

A sóletet sábeszra még napközben kell elkészíteni, olyan módon, hogy még aznap fogyasztható állapotba kerüljön.

Félünnep (chol hámoéd)

Félünnepen tilos munkát végezni, szükség esetén kérdezzünk rabbit.

Tilos borotválkozni félünnepen, ugyanígy az omerszámlálás (szefirá) napjaiban, kivéve azokat a napokat, amiket a Sulchán Áruch megenged. A budapesti minhág szerint félünnep utántól Ros Chodes

7

Peszachi tudnivalók

Ijárig borotválkozunk, utána Lág BáOmerkor és a „körülkerítés három napján” (Sávuot előtti napok).

Kóser és örömteli Peszách ünnepét kívánva,
Rav Gestetner Avrohom Meir Haim

Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

1074 Budapest, Dob utca 35. Telefon: (06-1) 351-0524 Fax: (06-1) 322-7200 E-mail: [email protected] Web: www.maoih.hu