Orbán Viktor ismertette a népszavazás kérdését

NÉPSZAVAZÁS LESZ A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSI KVÓTÁRÓL

A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról -jelentette be a miniszterelnök a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? – ismertette a népszavazás kérdését Orbán Viktor, aki egyúttal arról is tájékoztatott, kabinetfőnöke a kérdést már benyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Hangsúlyozta, a kormány álláspontja szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől. Aki nemmel szavaz majd a népszavazáson, egyszerre áll ki hazánk függetlensége mellett, és utasítja el a Magyarországra történő kötelező betelepítést – hívta fel a figyelmet.

„AZ EMBEREK HOZZÁJÁRULÁSA NÉLKÜL BEVEZETNI A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSI KVÓTÁT NEM MÁS, MINT VISSZAÉLÉS A HATALOMMAL”

Leszögezte, meggyőződésük szerint az az út, amit a magyar kormány választott, az európai politika része. Jó szívvel ajánljuk másoknak is – jegyezte meg, hozzátéve: az unió a demokrácia pillérein áll, ezért nem lehet az emberek feje fölött, az emberek akarata ellenére olyan döntéseket hozni, amely súlyosan megváltoztatja az életüket, és meghatározza a jövő nemzedékekét is.

A kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát is – jelentette ki. Úgy fogalmazott, a kormány úgy látja, erre nincs felhatalmazása Brüsszelnek, illetve az uniós vezetőknek, semmilyen európai testületnek.

Elmondta, a közhangulatnak engedtek, amikor a népszavazás kiírásáról döntöttek. Úgy érezzük, az emberek hozzájárulása nélkül bevezetni a kötelező betelepítési kvótát nem más, mint visszaélés a hatalommal – jelentette ki a miniszterelnök.

Fotó: fidesz.hu

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a népszavazás kérdése értelmezhető egy szélesebb összefüggésben is. „Kétségkívül ez azoknak az erőknek a hangját idézi meg itt Magyarországon, akik az Európai Uniót a szabad nemzetek szövetségeként képzelik el, és nem pedig egy Európai Egyesült Államokként” – fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást nem vonják össze más, életmóddal kapcsolatos kérdéssel.

A Nemzeti Választási Irodánál kialakult helyzettel kapcsolatban arról beszélt, nem először alakul ki ilyen helyzet. Szavai szerint nem megfelelők a vonatkozó törvényi előírások. Arra kérte a választási irodát, illetve a Nemzeti Választási Bizottság tagjait, elemezzék a helyzetet, és tegyenek javaslatot a szabályok megváltoztatására. Közösen akadályozzuk meg, hogy továbbra is ilyen szerencsétlen jogszabályok alapján kelljen állampolgári jogokkal élni – fogalmazott Orbán Viktor.