Vácon nem lesz Hóman Bálintnak szobra

Vácon nem lesz Hóman Bálintnak szobra

A Váci Zsidó Hitközség teljes egyetértésben Vác város önkormányzatával kijelenti, hogy a város területén nem lesz szobra Hóman Bálintnak. Hitközségünket rekord mennyiségű telefonhívásokkal árasztják el, magán és főleg különböző pártok aktivistái, akik azt kérik és követelik, hogy csatlakozzunk hozzájuk és együtt akadályozzuk meg, hogy az önkormányzat szobrot állítson Hóman Bálintnak.


Mint később tudomást szereztünk arról, hogy a városházán a Környezetvédelmi Bizottság ülésén egy külsős tag azt a kijelentést tette, hogy amennyiben a város nem ad engedélyt a Hóman szobor felállítására, azt magán személyek magán területén fogják elhelyezni.

Vác város vezetésének nem áll szándékában és korábban sem tervezte, hogy Hóman Bálint szobrot állítson fel közterületen. A javaslatot tevő külsős tag később ellentmondásba került korábbi felvetésével. A korábbi önkormányzati ciklusok alatt valóban Hóman Bálintról neveztek el egy utca részletet, ahol egyetlen lakóház van, tették ezt akkor a hitközség tiltakozása ellenére.

A jelenlegi önkormányzat helyt adva a hitközség korábbi tiltakozásának napirenden tartja az utcanév változtatást, amellyel kapcsolatosan más hatóságok megkeresése is van folyamatban.

Több sajtóorgánum tényként közölte, hogy Vácon állítják fel a Székesfehérváron készült Hóman Bálint szobrot. Hitközségünk tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló valótlan állítások tényként való közlése ellen. Szeretnénk a rémhírterjesztők figyelmébe ajánlani, hogy Vác nem Hóman Bálint városa hanem: Radnóti Miklós, Dr. idős Antall József, Henryk  Slawik és Tom Lantos városa.

Vác városát az elmúlt évben Raoul Wallenberg-díjal tüntették ki, amelynek lejáratása miatt nyomatékosan tiltakozunk.

Turai János
Váci Zsidó Hitközség elnöke