Kósa Lajos A Fidesz-KDNP azt kezdeményezi, hogy a parlament tartson politikai vitanapot a migrációról

A Fidesz-KDNP azt kezdeményezi, hogy a parlament tartson politikai vitanapot a migrációról és a kötelező betelepítési kvótáról – jelentette be Kósa Lajos.

Van egy egyelőre nem nyilvános – sőt letagadni szándékozott – háttérmegállapodás azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió enyhíti a Törökországra nehezedő migrációs nyomást mintegy 400-500 ezer ember áttelepítésével, majd széttelepítésével – mondta a Fidesz frakcióvezetője pénteki Harrach Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, Lillafüreden. Ezzel párhuzamosan anyagi támogatás fejében Törökországtól azt várják, hogy állítsa meg az illegális migrációt – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Európa védelmét Törökországban látják.

Kósa Lajos arról is tájékoztatott, hogy jövő héten az Európa Tanács ülésén napirendre kerülhet ez a megállapodás, melynek legfontosabb lépése a kötelező betelepítési kvóta áterőltetése. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az EU görög migrációs biztosa már levélben követelte, hogy Magyarország kezdje meg a kötelező kvóta alapján a betelepítést. Azonban a helyzet jelenleg az, hogy a 160 ezer kötelezően letelepítendő migránsnak eddig csak töredékét, néhány ezer embert sem tudtak eddig szétosztani – fűzte hozzá.

„AZ OKTATÁSI KEREKASZTAL NAGY REMÉNYEKRE JOGOSÍT, CÉLUNK, HOGY AZ ISKOLÁKBÓL A GYEREKEK VERSENYKÉPES TUDÁSSAL ÉS A TISZTESSÉGES ÉLET ESÉLYÉVEL KERÜLJENEK KI.”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta: 2016 két legfontosabb belpolitikai témája a migráció és a családi otthonteremtési program lesz. A bevándorlás kapcsán a kereszténydemokrata politikus kifejtette: a kötelező betelepítési kvóta jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen kultúránkat és biztonságunkat alapjaiban fenyegeti.

A bürokráciacsökkentést érintve megjegyezte: a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok engedélykötelességének eltörlése nem jelenti azt, hogy a központi és helyi építési szabályokat nem kell betartani, ezek továbbra is érvényben maradnak, azonban a tervezőre nagyobb felelősség fog hárulni.

Az oktatás kapcsán Harrach Péter kiemelte: az oktatási kerekasztal nagy reményekre jogosít, célunk, hogy az iskolákból a gyerekek versenyképes tudással és a tisztességes élet esélyével kerüljenek ki. A családi otthonteremtési programra térve a KDNP frakcióvezetője megerősítette, hogy a két új vonatkozó rendelet alapján: új lakás építésénél vagy vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás.

Használt lakások vásárlásához egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négy vagy több gyermek esetén pedig 2,75 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a családok.

Az ingatlanok komfortjával kapcsolatban is könnyítéseket vezetett be a kormány, így például ma már tanya besorolású külterületeken is igényelhető az otthonteremtési program. Mindezeken túl a családokat segíti az áfa visszaigénylés, az áfacsökkentés, illetve a kedvezményes lakáshitel is. Továbbá a közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik a támogatást.