Erdő Péter videoüzenetet küldött a Schweitzer József-emlékkonferenciára

Erdő Péter videoüzenetet küldött a Schweitzer József-emlékkonferenciára 

Schweitzer József egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet volt igazgatója emlékére – halálának első évfordulóján – tudományos emlékkonferenciát tartottak január 27-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

Frölich Róbert országos főrabbi egykori mesterére emlékezve szólt arról, hagy ma minden rabbi Schweitzer József tanítványa. Az általa átadott értékek pedig mindig ugyanazok voltak, akár a hetvenes, akár a kilencvenes években állt a katedrán.

Schweitzer József nehéz örökséget vett át Scheiber Sándortól, amikor 1985-ben a Rabbiképző Intézet igazgatója lett. Olyan korban került az intézet igazgatói székébe, amikor kilátástalannak látszott, hogy „valaha ebben az országban szabad zsidó élet lesz” – mondta a főrabbi.

Majd hozzátette: ő mégsem adta fel a reményt, és olyan fiatalos lendülettel, vehemenciával, hittel és meggyőződéssel igazgatta a rabbiképzőt, mint egy pályakezdő, aki hisz abban, hogy amit tesz, annak a gyümölcse be fog érni. Nem tudhatta, hogy eljön ez a jövő, mégis hitt benne.

A konferencián mások mellett részt vett Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír