A világhírű szoprán közel két év után ismét Budapesten

A világhírű szoprán közel két év után ismét Budapesten

 

Edita Gruberová, a világ legismertebb koloratúrszopránja január 31-én első alkalommal ad ízelítőt dalokból a budapesti Operában. Színpadi partnere Peter Valentovic, az európai koncertszínpadok elismert és keresett karmestere, aki ezúttal zongorakísérőként lép fel a mára ikonként emlegetett énekesnő mellett.

 

Edita Gruberova_foto_Nagy Attila (2)

A pozsonyi születésű Edita Gruberová különösen stabil és egészen fiatalon lefektetett technikai alapokra építette pályáját, amelyet mindvégig a tudatosság jellemzett. Mindez világkarriert és egyedülállóan hosszú távú énekesi kiteljesedést eredményezett. Gruberová bejárta a leghíresebb nemzetközi színpadokat – először mint az Éj királynője, később pedig mint a bel canto műfaj koronázatlan királynője.

A kontinenseket átívelő, folyamatos vendégszereplések egyik állomásaként legutóbb 2014-ben, a Fricsay100 Minifesztivál vendégeként érkezett Magyarországra. A művész ekkor egyetlen alkalommal, a Lammermoori Lucia címszerepében lépett színpadra az Erkel Színházban. A kritikák egyöntetű elismeréssel szóltak egy olyan énekesről, aki korát meghazudtoló hangi csodaként vonul be az operatörténetbe. Gruberová ezen az estén, a különös nehézségű nagyjelenetben megismételhetetlen pillanatokat teremtett.

Január 31-én ismét merészségéről tesz tanúbizonyságot: a legintimebb jelenlétet igénylő dalest műfaját viszi operaszínpadra, hovatovább több mint ezer fős közönség elé. Gruberová a Magyar Állami Operaházban – bár koncertet már adott – először ad dalestet, melynek első felében szláv dalok – közte Dvořák Cigánydalainak teljes sorozata – hangzanak el olyan csodás szerzemények mellett, mint Csajkovszkij Bölcsődala, míg a második részben Richard Strauss és Gustav Mahler négy-négy alkotása csendül fel. Edita Gruberová zongorista partnere az ugyancsak szlovák születésű fiatal karmester, Peter Valentovic lesz. Tanulmányai egy részét Párizsban, az Eötvös Péter asszisztenseként is dolgozó Nagy Zsoltnál végezte. Gruberovával 2013-ban már dolgozott együtt, amikor a Theater an der Wienben az énekesnő gálaestjét vezényelte. Karrierjét koncertzongoristaként kezdte, ami garancia arra, hogy zongorakísérőként a legmagasabb szakmai minőséget hozza a világhírű szoprán mellett. A különleges kulturális események közé sorolható budapesti koncertjük 31-én 19.30-kor kezdődik.

 

 

MŰSOR

P. I. Csajkovszkij:
Miért?, op.6, No. 5
Bölcsődal, op.16, No. 1

Ny. A. Rimszkij-Korszakov:
Friss és illatos, op. 43, No. 3
Nem a magasból, op. 43, No. 2

A. Dvořák:
Cigánydalok, op. 55, No. 1-7

– szünet –

R. Strauss:
Piros rózsa
A dália, op.10, No. 4
Leányvirágok, op. 22, No. 1-4
Malven, op. posthumus

G. Mahler:
Emlékezés
Hársfaillatot éreztem
Jancsi és Juliska
Elválni és elbúcsúzni