Kenyai popsztár lett egy volt izraeli diplomata

Kenyai popsztár lett egy volt izraeli diplomata

 

Gilad Millo Nairobiban úgy jár-kel az ötcsillagos hotelek közt, mint bárki más, aki öltönyt visel. A középkorú Millo kicsit kopaszodik, de ő Kenya legfelkapottabb popsztárja. Az országban csak Giladnak hívják. Rövid és ütős név, mint Madonna vagy Prince.


„Az emberek arra kérnek, készítsek velük szelfi-fotót” – mondja Izrael Állam korábbi kenyai nagykövet-helyettese.

Gilad Millo áprilisban robbant be a kenyai popzenébe az „Unalja” című számával, amely szuahéli nyelven azt jelenti: „Tudod-e, hogy…” A szám a top 10-ben szerepelt hónapokon keresztül, elismerő kritikát is írtak róla.

Az Unalja című szám videóklipjében Gilad Millo biciklizik, gitárjával sétál Nairobiban. A dal vendégénekese, Wendy Kimani szerint Millo nem egészen úgy néz ki, ahogy a nyugati popsztárok, viszont Kenyában a rádióhallgatókat inkább a zene érdekli, nem pedig a külső. Az Unalja című szám azelőtt lett siker a kenyai rádióban, hogy megjelent volna hozzá a videóklip.

Gilad Millo életében a zene mindig központi szerepet töltött be. 20-as éveiben egy jeruzsálemi rock-együttes, a White Donkey tagja volt. Millo inkább zenész akart lenni, mintsem hogy apja nyomdokaiba lépjen, aki 37 évig diplomataként dolgozott. Amikor Millo kisfia megszületett, a felesége panaszkodott, hogy zenéből nem fognak tudni megélni, ezért Millonak valódi munkát kellene találnia.

Először újságíró lett, majd 2003-tól diplomata. Nairobiban és Los Angelesben dolgozott, majd 2008-ban kilépett az izraeli külszolgálatból és Nairobiban telepedett le. „Kapcsolatom Kenyával örökre megmarad. Sehol máshol nem találkoztam ennyire nyitott és jószívű emberekkel.”

Millo nemrég mutatta meg egy zenei producernek az általa írt dalt. Rögtön érezték, hogy a dalból sláger lesz.

Az Unajua című számnak köszönhetően több tucat meghívást kapott a kenyai rádióba és TV-be. Millo, munkájából adódóan a legmodernebb, Izraelben fejlesztett mezőgazdasági technológiákat népszerűsíti. Millo az újságíróknak általában gyorsan elmondja, hogy ő nem afrikai, ellenben szuahéli nyelven énekel és Kenya az otthona. Ezek után még mindig akad legalább 10 perc, hogy egyéb dolgokról beszélgessenek.

A „Mezőgazdaság jó dolog” című kampány több millió fiatal afrikait akar megszólítani. Olyanokat, akik az öregedő és vidéki társadalmakat maguk mögött hagyják a nagyvárosokért cserébe. Nairobiban és környékén 6 millió ember él, de csupán egyharmaduk lakásában van kiépített csatornarendszer. Az egyik cél, hogy a fiatalokat a fenntartható és fejlett mezőgazdaságba vonzzák.

A múlt hónapban jelent meg Millo második kislemeze, a „Sema Milele” (Mondd örökké), amelyet az Afrika Nmbiu online magazin a tökéletes esküvői zenének aposztrofált. Millo már a harmadik kislemezén dolgozik a 22 éves kenyai HK Gachago-val együtt. Millo, saját elmondása szerint, egyelőre nem vár hasznot a zenéből, de később mindenképpen adományozni szeretne. Millo és családja alapította az Izrael Afrikáért nevű nonprofit szervezetet.

Millo szerint az „európaiak és az amerikaiak nem mindig érzik azt a kapcsolatot, ami sok izraeli és afrikai között van. Mi viszont ezt folyamatosan érezzük, amikor elsütünk egy tréfát, vagy megveregetjük egymás hátát.”

Cnaan Liphiz írása alapján / JTA, MAZSIHISZ