Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján

Egészen minimális, száz körüli, azoknak a száma, akik a szerb-magyar zöldhatáron kísérlik meg az illegális határátlépést – mondta Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján.

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke Pintér Sándor, az országos rendőrfőkapitány, valamint Tasnádi László bizottsági meghallgatását követően elmondta, a belügyminiszter a testület előtt beszámolt a részleges határzár elrendeléséről a szerb-magyar határon. A teljes határszakaszon nem rendeltek el határzárat, a hét átkelőből csak hármat zártak le – jegyezte meg Kósa Lajos.

Hangsúlyozta, a tárcavezető beszámolt arról is, hogy a rendőrök és a honvédek ellátása folyamatos, megfelel az előírásoknak, és gondoskodtak az emberek megfelelő elhelyezéséről is.

A magyar-szerb határon a műszaki határzár beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egészen minimális, száz körüli, azoknak a száma, akik ma az itteni zöldhatáron kísérlik meg az illegális határátlépést – jelentette ki.
Hozzátette, a határátkelőknél nyitva vannak a tranzitzónák. Ha valaki a szerb oldalról jön, és be akarja nyújtani a menekültkérelmét Magyarországon, akkor ezt megteheti úgy, hogy a nyitott határátkelőknél ezt jelzi a hatóságoknak – fejtette ki.

„KÖZÖS EURÓPAI FELLÉPÉSRE VAN SZÜKSÉG.”

A fideszes politikus tájékoztatott arról is, hogy az illegális határátkelők döntő többsége a horvát szakaszon át érkezik, a zöldhatáron, ezért szükség van a műszaki határzár kiépítésére. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 101 országból érkeznek hazánkba migránsok, a magukat szírnek vallók aránya is csupán 30-40 százaléka az illegális határátlépőknek. Hangsúlyozta, az illegális határátlépők „minden létező nemzetközi egyezményt felrúgnak”, ezek az emberek útjuk során számtalan biztonságos országot érintenek.

Leszögezte, a probléma megoldásához közös európai fellépésre van szükség. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy sürgessük az EU döntéshozóit, fogadják el azt a javaslatunkat, hogy az unió külső határait meg kell védeni – emelte ki. Hozzáfűzte: az illegális bevándorlással nő a terrorveszély is.

Fotó: fidesz.hu

Helyes döntésnek viszonyult a parlament részéről a honvédség bevonása a határvédelembe – ismertette Pintér Sándor szavait, egyúttal hangsúlyozta, a rendőrség és a honvédség együttműködése példaértékű.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a magyar-szlovén határszakasz esetében jelenleg a közös járőrözés van napirenden.