Egy hagyományteremtő kezdeményezés – Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Sana tova – 5776!

Egy hagyományteremtő kezdeményezés – Heisler András, a Mazsihisz elnöke

A beköszönő zsinagógai új esztendő alkalmából adott fogadást a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége. Az eseményen rengetegen megjelentek, a hazai közélet számos személyisége, a kormányzat, a diplomáciai testületek képviselői, valamint a társegyházak vezetői. Heisler András bevezetője.

 

 

 

 

Az Európai Zsidó Kongresszus, amelynek a Mazsihisz fontos tagszervezete, néhány esztendeje kezdeményezte, hogy az Európai Unióban a zsidó új esztendő az munkaszünet legyen. Ez a kérés ugyan még nem talált meghallgatásra, mi úgy gondoltuk, útjára indítunk egy kezdeményezést, meghívjuk azokat a politikai vezetőket, képviselőket, társegyházakat, akikkel az elmúlt esztendőben együtt dolgoztunk. Meghívjuk azokat, akikkel vitatkoztunk, akiket esetleg megsértettünk, azokat, akik szándékuk ellenére megsértettek bennünket.

A zsidó vallásban az új esztendő fogadása egyfajta lelki megtisztulás is. Ilyenkor a vallásos zsidók bocsánatot kérnek és megbocsátanak mindazon embertársaiknak, akikkel az előző évben konfliktusba keveredtek.

Az idei újévi köszöntőmnek van egy aktualitása is. Schweitzer József professzor úr, volt országos főrabbi – Emléke legyen áldott! – halálát követően a megüresedett országos főrabbi posztjára a magyarországi neológ rabbitestület megválasztotta dr. Frölich Róbertet, a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját, nyugalmazott dandártábornokot, akinek most is szeretnék gratulálni.

Mikor elnök lettem, azon vívódtam, képes leszek-e megfelelni a kihívásnak, egy kedves íróbarátom azt mondta nekem: Embert próbáló jelentős kihívásnál mindnyájan képesek lehetünk saját magunkból olyan tartalékenergiákat előhívni, melyek létezéséről még önmagunk sem tudtunk.

Azt kívánom Frölich Róbert országos főrabbinak, találja meg magában azt a nyugodt bölcsességnek, a mások iránti toleranciának, a pozíciójából adódó lelki és fizikai terhelés elviselésének képességét.