Zsidónak lenni jó! – Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga rabbija….

Sana tova – 5776!

Zsidónak lenni jó! – Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke

 

A beköszönő zsinagógai új esztendő alkalmából adott fogadást a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége. Az eseményen rengetegen megjelentek, a hazai közélet számos személyisége, a kormányzat, a diplomáciai testületek képviselői, valamint a társegyházak vezetői. Radnóti Zoltán rabbi nyilatkozott a köszöntők között.

Mit üzen 5776-ra?

Legelőször is azt, hogy jó dolog zsidónak lenni! Ezt minden zsidó embernek, zsidó vezetőnek vallania, a zsidóság egy olyan kellemes élmény, hétköznapokon, Szombaton, Ros Hasanakor, Jom Kipurkor, amit mindenkinek meg kell élnie. Az én munkám egyik fontos része, hogy ezt átadjam, megtanítsam, elmondjam, leírjam. Egy olyan identitás, olyan zsidóság megélés, amelyik pozitív, szép és értékes zsidóságról beszél.

Az Ön zsinagógájában mikor kezdik ünnepelni 5776-ot?

Dél-Budán, a Karoli Gáspár téren van a zsinagógánk, Ros hasanat, vasárnap este fél 7-kor kezdjük köszönteni, majd hétfőn reggel és este, kedden reggel imádkozunk. Mindkét reggel megfújjuk a sófárt, ami tórai parancsolat, illetve hétfő reggel lesz egy nagyon szép szertartás, a taslich, ilyenkor a vétkeinket bedobjuk a vízbe, mi a Feneketlen tóba. Így az új évet vétek nélkül kezdjük el. Ez persze még kevés, mert amellett, hogy a vétkeinket a vízbe dobjuk, megetetjük a halakat is. Ilyenkor kérünk elnézést embertársainktól, így a kenyérszórás kevés mellette még kommunikációval kell többet tennünk, ezért elnézést kérek mindenkitől, akit akarva, akaratlanul megbántottam. Így kezdjük az évet!

Sana tova!

Breuer Péter