Nem feledkezem meg Jeruzsálemről – Németh Sándor

Sana tova – 5776!

Nem feledkezem meg Jeruzsálemről – Németh Sándor

 

A beköszönő zsinagógai új esztendő alkalmából adott fogadást a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége. Az eseményen rengetegen megjelentek, a hazai közélet számos személyisége, a kormányzat, a diplomáciai testületek képviselői, valamint a társegyházak vezetői. Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezető lelkésze nyilatkozott a köszöntők között.

Milyen gondolatokkal érkezett ide az 5776-os év előtt?

A legfontosabb, hogy él az Isten, Izrael istene! Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek, hozzá kell tennem, én is készülök az őszi nagyünnepekre, hiszen ezek nagyon fontos próféciai tartalommal bírnak. El is utazom majd Jeruzsálembe, ott ünneplem majd Szukotot, a sátoros ünnepet.

Akkor ezek szerint Önnek is fontos a mondat: Jövőre Jeruzsálemben?

Így van, én is várom az új Jeruzsálemet, amelyet Isten épít majd fel, az őt szeretők számára. Hiszem, hogy Jeruzsálem az emberiség reménysége, persze én a mostani Jeruzsálemet is féltő szeretettel szeretem, mindennap imádkozom érte, s betöltöm azt, amit a zsoltár mond: Ha elfeledkezem Jeruzsálemről, akkor feledkezzen meg a jobb kezem rólam. Ám miután én nem feledkezem meg, így tudom használni a jobb kezemet. Mi Magyarországon azért vagyunk, hogy minél több embert megismerje Izrael Istenét, azt a kultúrát, azokat a szellemi, morális értékeket, amivel az emberiséget megáldotta Isten a zsidóságon keresztül.

Az Ön által vezetett ATV műsorán ennek jegyében indul újra Hetiszakasz, az eddig már megismert, zsidó- és Izrael-barát műsora?

Valóban, újraindul a műsor, aminek a segítségével a nézők megismerhetik a valóságos Izraelt, az eredményeit, de megmutatjuk a problémáikat, gondjaikat, álmaikat, vágyaikat. Nagyon bízom benne, hogy sok tanulsággal jár majd ez a műsor.

A televízió mellett elindítottak egy rádiót is, Hit Rádiót. Mit lehet tudni erről?

Az internetes rádiók között stabilan a harmadik helyen vagyunk, szerencsére egyre nagyobb népszerűséggel. Az a célunk, hogy a zsidó-keresztény kinyilatkoztatást, szellemi, morális alapon mutassuk be, a világról, az életről, emberekről, sorsokról beszélünk, sok zenével, így adunk a hallgatóknak élményt.

Köszönöm a beszélgetést, Sana tova!

Breuer Péter