Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövetének köszöntője…

„Amikor kultúráról beszélünk, akkor nem beszélhetünk semmiféle politikai ellentétről!”

Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövetének köszöntője a Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján.

 

 

 

Ma azért jöttünk ide, hogy ünnepeljünk. Azért jöttünk ma ide, ahogy eddig is évek óta, hogy ünnepeljük a zsidó-magyar kultúrát.

Ünnepelni jöttünk, hogy megmutassuk a világnak, mindenkinek a zsidó kultúrát, hogy közösen érezzük jól magunkat, köszönet érte a Mazsihisznek. A zsidó kultúra sokat tett le az asztalra, ez érezhető a magyar kultúrában, ez a legjobb bizonyíték az együttélésre, ennek a két népnek csak együtt van jövője.

Ez nem csak bizonyíték, hanem kihívás is, hiszen amikor kultúráról beszélünk, akkor nem beszélhetünk semmiféle politikai ellentétről! Igen, bizonyíték arra, hogy együtt lehet élni, türelemmel, a szólás szabadságával, Európában és a világon bárhol, zsidók és nem zsidók között, legfőképpen most itt Magyarországon.

Nagyon jó érzés a világ második legnagyobb zsinagógájában körülnézni, nincs egy szabad hely sem, pedig még nincsenek itt a nagyünnepek, a padsorok tele vannak zsidókkal és nem zsidókkal.  Nagyszerű programok lesznek idén is itt a Dohány utcai zsinagógában, a Rumbach utcai zsinagógában és a Goldmark teremben. A helyszínek, a programok, ahogy az elmúlt tizenhét évben, idén is biztosítékot jelentenek a népek közötti barátságra, ahogy arra is, milyen nagy helye van a zsidó kultúrának a magyar kultúrában és fordítva is. Idén is lesznek meglepő, akár provokatív programok, de mindenkinek javaslom, menjen el, nézzem meg ezeket is.

Mindenkit arra biztatok, mesélje el a fesztivált a szomszédainak, barátainak, a családtagjainak, hogy ők se maradjanak le a Zsidó Kulturális Fesztiválról, hiszen ez egy páratlan kulturális esemény.