Szobrot kapott Koszorús Ferenc

Szobrot kapott Koszorús Ferenc – Mazsihisz közlemény

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Koszorús Ferenc vezérezredes szobrának felavatásával kapcsolatban fontosnak tartja az alábbiakat közölni.


 

 

koszorus_NBB2892
A jelenlegi ismereteink szerint kijelenthető, hogy Koszorús Ferenc tisztességes magyar ember, becsületes magyar katonatiszt volt, aki hazáját hűséggel szolgálta.

A „Koszorús-akció” néven ismert, 1944. júliusi budapesti bevonulás hátráltatta a védett házak kiürítését, a fővárosi deportálások megindítását és ez a késedelem növelte a zsidóság túlélésének esélyeit. Az eddigi ismeretek alapján azonban nem igazolható, hogy a katonai beavatkozásnak a deportálások leállítása lett volna a kifejezett célja.

A Mazsihisz úgy gondolja, hogy emlékművek, szobrok felavatását megelőzően a társadalmi párbeszédre fordítandó időt nem szabad megtakarítani, mert ennek elmaradása felesleges konfliktusokat generál – amire a közelmúltban több sajnálatos példa is volt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezért idén novemberre tudományos konferenciát hív össze, hogy közös erővel tisztább képet alkothassunk Koszorús Ferenc szerepéről a budapesti zsidóság megmenekülése kapcsán. A konferenciára a Mazsihisz fiatal történészeket és Koszorús Ferenc Amerikában élő fiát is meg kívánja hívni.