Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Turai János, a Váci Zsidó Hitközség vezetője nyilatkozott.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Turai János, a Váci Zsidó Hitközség vezetője nyilatkozott.

 

Sok a teendő

Heisler úr, honnan jött a megemlékezésre?

H.A.: Hajnalban érkeztem meg Izraelből, ez alapvetően magánút volt, családi programmal,. de mellette természetesen számos megbeszélést is folytattam, többek között Izrael Állam miniszterelnökével is találkoztam.

Turai úr, mit gondol a helyi hitközség és a Mazsihisz eddigi együttműködéséről?

T.J.: Megfelelő ez az együttműködés, bár természetesen több tartalommal és több forrással kéne megtölteni ezt.

Ma több helyen is megemlékezéseket tartanak, de a Vácon szervezett azért is érdekes, mert itt egy egész régió egykor volt lakóira emlékeznek.

H.A.: Valóban így van, de még hozzá kell tenni azt is, hogy a váci hitközség megújulása, ami a kilencvenes években kezdődött az jórészt Turai Jánosnak és barátainak köszönhető. Megvásárolták az egykori zsinagógát, felújították és a zsinagóga köré szerveztek egy nagyszerű életet, mindezt regionálisan, ez a korábbi tradíciók megújulása felé mutat. Sok teendő van, ez igaz, most is arról beszéltem Turai elnök úrral, hogy a helyi hitközség és a Mazsihisz közötti együttműködést szorosabbá kell tenni.

Turai úr, van egy oktatóközpontja is a hitközségnek, milyen eredményeik vannak?

T.J.: A központ a Történelmi Sírkertben található, itt hét járást érintve dolgozzák fel a történelmet, a Holokausztot, valamint a településeken zajlott eseményeket. Ebben 22 középiskolával működünk együtt, kapunk segítséget tanároktól, diákoktól egyaránt, de vannak partnerszervezeteink is, itthon és külföldön, egészen Izraelig.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter