A magyar és a finn zene a főszereplője a Chelsea Music Fesztiválnak

A New York-i Magyar Főkonzulátus adott otthont annak az eseménynek, amelyen bemutatták a június 12-én kezdődő New York-i eseményt, a Chelsea Music Fesztivált. Helyszíni tudósítónk jelentése.A Chelsea Music Fesztivál minden évben New York egyik legrangosabb kulturális eseménye.  Az idei fesztivál főszereplője Magyarország és Finnország.  Ezért adott otthont a New York-i magyar Főkonzulátus annak az eseménynek, ahol a fesztivál főszervezői bemutatták az idei fesztivál programját.

Dr. Kumin Ferenc NagykövetDr. Kumin Ferenc nagykövet, Magyarország New York-i főkonzulja nyitotta meg a bemutatót és meleg szavakkal köszönte meg a fesztivál szervezőinek, hogy az idei program középpontjába a finn mellet a magyar zeneszerzőket állították.

Dr. Kumin Ferenc elmondta, hogy Magyarország, a magyar kultúra számára rendkívüli fontossággal bír, hogy az Egyesült Államokban, a New Yorkban nagyon komoly ranggal bíró fesztiválnak a főszereplője idén a magyar zene, s különösen Bartók Béla.

KenDavidMasurTudósítónk kérdésére, miszerint „miért éppen Finnország és Magyarország az idei fesztivál főszereplője?”,  a konzulátusi bemutató egyik házigazdája, a fesztivál művészeti igazgatója, Ken-David Masur elmondta, hogy a két ország választása részükről tudatos volt. Az oka az, hogy idén két évfordulót is ünnepel a zenei világ. Az egyik Jan Sibelius születésének 150. és a másik, az Amerikában, a zenei életben rendkívül népszerű  Bartók Béla halálának 70. évfordulója. Ez a két évforduló meghatározó volt, amikor az idei programot összeállították.

Az idei fesztiválon június 12 – 20 között több mint két tucat rendezvényre kerül sor, több manhattani helyszínen. A koncerteken megszólalnak majd Sibelius és Bartók művei mellett Kodály, Dohnányi, Rautavaara és Bach szerzeményei is. A fesztiválon a komoly zene mellett a jazz is fontos szerepet kap majd. A Fesztiválon a kortárs magyar zenét Agócs Katalin zeneszerző képviseli.

Nicholas NamoradzeTöbb mint 75 művész lép majd fel a különböző koncerteken, s köztük találjuk majd többek között a grúz származású, de Magyarországhoz szorosan kötődő, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult zongoraművészt, Nicholas Namoradze-t is.

A Chelsea Music Fesztivál fontos partnerei idén Magyarország New York-i Főkonzulátusa, valamint a magyar Balassi Intézet New York-i központja.

A New York-i Magyar Főkonzulátus adott otthont annak az eseménynek, amelyen bemutatták a június 12-én kezdődő New York-i eseményt, a Chelsea Music Fesztivált. Helyszíni tudósítónk jelentése.A magyar Főkonzulátuson összegyűlt közönség egy kis ízelítőt kapott a Fesztivál programjából. Nicholas Namoradze zongoraművész egy Bartók és egy Dohnányi, a fesztivál egyik főszervezőjének Melinda Lee Masurnak a kamaraegyüttese, a Lee Trio pedig egy Sibelius művel csinált kedvet a koncertekhez a Fesztivál közönsége számára.

Barát Tamás WBPI New York