Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Magyarországnak erkölcsi és politikai kötelessége, hogy részt vegyen a fellépésben az Iszlám Állam ellen – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

nemet zsolt kum

A külügyi bizottság tagjai szerdán zárt ülésen tanácskoztak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való esetleges magyar katonai szerepvállalásról.

„A HATÁROZOTT FELLÉPÉS EZZEL A VESZÉLLYEL SZEMBEN EURÓPA ÉS MAGYARORSZÁG HOSSZÚ TÁVÚ BIZTONSÁGA SZEMPONTJÁBÓL NÉLKÜLÖZHETETLEN.”

Az ülés után Németh Zsolt úgy nyilatkozott, hogy Magyarország és Európa biztonsági helyzete jelentős mértékben megkérdőjeleződött az elmúlt egy évben, és ennek egyik oka az Iszlám Állam megjelenése. Mint mondta, a szervezet egy olyan nem állami szereplő, amely állami szereplővé kíván válni, egy Magyarországgal megegyező nagyságú területet ellenőriz és terjeszkedik.

A határozott fellépés ezzel a veszéllyel szemben Európa és Magyarország hosszú távú biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen – vélekedett.

Hozzátette: nem elegendő fokozni a belbiztonsági intézkedéseket, fontos a nemzetközi biztonsági helyzet gyökeres megváltoztatása.

A képviselő emlékeztetett: a kormány előterjesztése alapján 150 katona lenne a magyar misszióban, Irak északi részén, Erbílben látnának el katonai, de nem harcoló feladatokat.

A bizottsági ülésen beszámolót hallhattak a képviselők a honvédség terepszemléjéről, és ez megerősítette az előterjesztésben foglaltakat – közölte.

Németh Zsolt kifejtette: az Iszlám Állam népirtásnak tekinthető cselekedeteket hajt végre felekezetek, etnikai közösségek ellen. Magyarországnak erkölcsi és politikai kötelessége, hogy ebben a helyzetben fellépjen – hangsúlyozta.

Mint mondta, e fellépés jogi legitimitása onnan ered, hogy az iraki kormány segítségért fordult az ENSZ tagállamaihoz, a fellépés konkrét formája pedig a koalíció tevékenységét irányító amerikai hadsereg részéről érkezett.

Németh Zsolt arra is kitért, hogy a közeljövőben újabb meghallgatást tartanak a belbiztonsági kockázatokról az illetékes szervekkel. Kijelentette: nem állítható, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége megnövekedne a misszió vállalásával.