Az Uránia Filmszínházban a Sabbathsong Klezmer Együttes koncertjén jártunk.

 

Zenészek és nézők

Az Uránia Filmszínházban a Sabbathsong Klezmer Együttes koncertjén jártunk. Megszólaltattuk a fellépőket, de a közönség nélkül egy koncert és egy interjú sem lenne teljes.

Masa Tamás, a zenekar alapítója. vezetője

 

 

 

Mivel készülnek mára a nézőknek?

Ma egy egészen különleges produkcióval lépünk fel, hiszen 17 éves a zenekarunk. Én úgy voltam vele, ha a héber és jiddis dalokat lefordítjuk magyarra, akkor elveszítik azt az ízt, azt a hangulatot, amiben ezek egykor megíródtak. Tíz évvel ezelőtt mi már egy jiddis színházat is csináltunk, itt jiddis dalokat mutattunk be. A héber dalokkal még vártam. Úgy öt évvel ezelőtt valaki felhívta a figyelmemet a Smá Jiszroél dalra, ami szépen hangozhat magyarul, így írtunk rá magyar szöveget. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy ima, a legfontosabb ima, de a legtöbb dal, amit játszunk, azok is imák, zsoltárok. Van is egy műsorunk, lemezünk a Dávid király zsoltárai klezmerbe öltöztetve címmel. Ebben az volt a különleges, hogy neves színészek mondják a szöveget magyarul, mi pedig a Kineret Kamarakórussal karöltve héberül. Visszatérve a mai estére, most „csak” zenészek lesznek itt, így most mi énekeljük magyarul és héberül a dalokat. Két nagyszerű vendégünk lesz, egyikük Ökrös Oszkár, Kossuth díjas cimbalomművész, valamint Beke Farkas Nándor, mindketten a 100 tagú Cigányzenekar művészei. Ezen a koncerten a Cion című lemezünk dalait adjuk elő. Az estünk fővédnöke Ilan Mor nagykövet úr, aki sajnos egy szerencsétlen kisebb baleset miatt nem tudott eljönni. Egyébként ő volt az, aki már a kinevezése napján minket hallott elsőként, azóta már háromszor is felléptünk bele. Sokáig azt hitte a nagykövet úr, hogy csak mi játszunk itthon klezmert, persze azóta már megismerte a többieket, akik szintén nagyszerű muzsikusok.  A mostani koncertünk már azért is fontos, mert a dalokat sokan ismerik, éneklik, de nem tudják, hogy mit is dalolnak, kevesen tudják, hogy ezek egytől egyik bibliai próféciák, zsoltárok

 

A nézők véleménye

 

Heisler Lászlóné

 

Mennyi idős?

Ebben az évben töltöm be a 90-et, erre büszke is vagyok! Én azt szoktam mondani, hogy 90 éves vagyok, bár a családom erre azt feleli, hogy még csak 89 éves vagyok.

Mi a véleménye a koncertről?

Nagyon csodálatos! Nagyon szeretem Masa Tamásékat, akiket már 17 éve ismerek, hiszen már az első fellépésükön, ha jól emlékszem Újpesten volt, a zsinagógában, is ott voltunk a férjemmel. Ő egyből megérezte a tehetséget bennük, azonnal meg is hívta őket a Goldmark terembe. Jó látni, hogy a pályájuk azóta is folyamatosan felfelé ível, hiszen már a világ több pontján is felléptek. Ami természetes, hiszen rendkívül tehetségesek, nagyon szórakoztató zenéket játszanak. Én nagyon élvezem a műsort, annyira, hogy amikor elkezdték az izraeli dallamokat, akkor nekem a könnyeim potyogtak. A dalok végén pedig azt éreztem, hogy táncra is perdülök.

Kikre is gondolt az izraeli dallamok felcsendülésekor?

Az unokámra, a dédunokámra, akik Izraelben élnek, ez is hozzájárult a könnyeimhez. Egyébként vettem egy lemezt is most, ezt el is küldöm nekik, hiszen hiába vannak távol, nekik is okozzon örömöt ez a mai zene.

Rövidesen megkezdődik Pészach ünnepe, amikor is megkezdődött a 40 évnyi vándorlás, aminek a végén a zsidók elfoglalhatták Izraelt. Ön mit is kívánna ilyenkor?

Először is békét, aztán sok erőt, hogy tovább tudják építeni a gyönyörű országot, megőrizhessék a zsidó államot.

Hol tölti a Szédert?

Először a Goldmarkba, ahova a volt férjem funkciójából adódóan megyek, hiszen ő volt a Dohány utcai körzet elnöke éveken át, a második estét meg otthon töltjük.

Elkísérte Önt barátnője is, akit szintén megkérdezek, hogyan tetszik a koncert és hol tölti az ünnepet?

Nagyon jó a koncert, erre egyébként Rózsa hívott el. A Pészach alatt otthon leszek, ezzel is emlékezem a gyerekkori ünnepre, mert nálunk ez családi ünnep volt. Így gondolatban velük leszek.

 

A vendégművészek

 

Beke Farkas Nándor, hegedűművész, a 100 tagú Cigányzenekar vezetője

 

Mit hallunk Önöktől ma?

Nekünk ez nem rendhagyó koncert, hiszen a 100 tagú már többször is fellépett klezmer zenekarokkal, mint a Budapest Klezmer Banddel, a Pannon Klezmerrel is, a Sabbathsonggal is már harmadik alkalommal szerepelünk. Tavaly egy nagy sikerű előadásunk volt a Zeneakadémián, oda mi hívtuk meg őket. Nagyon szívesen jöttünk el, hogy egy közös örömzenélést produkáljunk. Azt gondolom, hogy a zenei harmóniák és a gyökerek nagyon hasonlóak a cigány és a zsidó zenében. Úgy érzem, hogy megfelelünk majd az elvárásoknak, hogy a közönség megkapja, amire vágyik.

Több neves zenész is elment nemrégiben, Buffó Rigó Sándor, Fátyol Tivadar is.

Nagyon összeszorul a szívem, amikor rájuk gondolok, most remélem, hogy fentről figyelnek minket. Fáj ez, mert úgy érzem, még lett volna mit tenniük itt a Földön.

A 100 tagú Cigányzenekar folytatja a munkát, mik a terveik a jövőben?

Júniusban tartjuk a jubileumi koncertünket, hiszen 30 évesek vagyunk, ezt a Zeneakadémián tartjuk. Van egy sikeres darabunk, amit az Experidance-el együtt adunk elő a RAM Colosseumban. Vittük ezt már külföldre is, bemutattuk Brémában, ahova idén októberre már vissza is hívtak bennünket, egy teljes turnét bonyolítunk le. Ezeken kívül megyünk Bulgáriába, Görögországba, de előttünk áll még egy kínai turné is, de megyünk Oroszországba, Ukrajnába, meglátogatjuk a balti államokat is, azt hiszem, egy nagyon jó évad előtt állunk.

És a közönség meg is tölti a termeket.

Igen, ez valóban így van. A mi nevünk már egyfajta etalon is, garancia, nem csak azért, mert tavaly óta már a 100 tagú is hungarikum lett, hanem attól az egyediségtől, amit a zenekar jelent.

Ökrös Oszkár Kossuth díjas cimbalomművész

 

 

Kérdezték már Öntől, hogy egy kis kézzel miként tud ilyen szenzációs zenét produkálni?

Nekem sok tanulás és rengeteg tanulás van a játékom mögött, persze kell hozzá tehetség is.

Sokszor játszottak már zsidó zenét?

Valóban sokszor, én magam is nagyon szeretem a zsidó zenét, a klezmert is, nagy öröm, ha együtt játszhatom velük, Masa Tamásékkal, ez a zene az én szívemhez is nagyon közel áll.

Ilan Mor   Izraeli nagykövet üdvözletét tolmácsolja

Breuer Péter