Rogán Antal : kezdeményezésére hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak a pártok frakcióvezetői.

Az ellenzéki pártok nem támogatják az Iszlám Állam (IÁ) elleni küzdelemben való magyar részvételt, így az erről szóló tárgyalások megrekedtek – mondta a Fidesz frakcióvezetője kedden.

Rogán_Antal

Rogán Antal közölte: a kezdeményezésére hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok frakcióvezetői. A megbeszélésen Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tárgyaltak az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételről. Kiderült azonban – mondta -, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételt.

„ÖTPÁRTI EGYEZTETÉST TARTOTTAK A PARLAMENTI PÁRTOK FRAKCIÓVEZETŐI.”

Mivel a kormánypártoknak nincs meg a kétharmados többségük, hogy ezt az ügyet keresztülvigyék a Házon, ezért úgy ítélik meg, hogy „az IÁ elleni koalícióban való magyar részvételről folyó tárgyalások megrekedtek” – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Jelezte, erről részletesen tájékoztatja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, és ennek fényében kell neki és Hende Csabának döntenie arról, hogy ezt a kezdeményezést fenntartják-e, vagy a részvételnek valamilyen más formájáról tárgyal Magyarország a későbbiekben.

Rogán Antal beszámolt továbbá arról: az ötpárti egyeztetésen arról is tájékoztatást kaptak a frakcióvezetők – Fürjes Balázs kormánybiztostól, Simicskó István sportért felelős államtitkártól és Gyárfás Tamástól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnökétől -, hogy Magyarország pályázhat a 2017-es vizes világbajnokságra, miután a mexikói Guadalajara szerdán visszalépett a két év múlva esedékes esemény megrendezésétől. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: az ügyben a döntést a kormánynak kell meghoznia.