A Weizmann Intézet Budapesten – tudósok és szakértők találkozója

A Weizmann Intézet Budapesten – tudósok és szakértők találkozója

Az izraeli Weizman Intézet mutatkozott be a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvény előadói és vendégei között is számos ismert és elismert tudós, szakember szerepelt. Egyikükkel Hargittai Istvánnal beszélgettünk.

 

 

Önnek nemrégiben jelent meg egy könyve Angliában, nagy sikerrel. Mit lehet tudni a magyar kiadásról?

Valóban nemrégiben megjelent Angliában a Budapest scientific című könyvem, már készül a magyar nyelvű kiadás, Budapesti séták a tudomány körül lesz a címe. Ebben a kötetben összegyűjtöttük a látható emlékeket, tudománnyal, tudósokkal kapcsolatban, épületeket, szobrokat, emléktáblákat, valamint hozzáfűzött gondolatokat. A könyvet feleségemmel, Hargittai Magdolnával közösen írtam.

Ám ha jól emlékszem, akkor tavaly is egy jelentős könyvet jelentetett meg.

Igen, ez a szovjet tudósokról szól, Eltemetett dicsőség címmel jelent meg. Ez is először angolul jelent meg Amerikában. A könyvben 12 tudóst választottam ki, akik nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Szovjetunióból szuperhatalom lett, elsősorban az atomkutatás terén jeleskedtek. Annak ellenére, hogy ők világviszonylatban is nagyon nagy tudósok voltak, Nyugaton nagyon kevesen tudnak róluk.

Miért?

Mert életük nagy részét titkos bázison töltötték, amikor nem ott voltak, még akkor sem utazhattak, még olyan eset is előfordult, hogy Szovjetunión belüli konferenciára sem engedték el őket.

Most hol dolgozik éppen?

Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem professzor emeritusa vagyok.

S mi mindenre van ideje?

Egy professzor emeritusnak éppen annyira nincs ideje bármire, mint amikor még aktív. Én amióta csak kevés előadást tartok, azóta elsősorban könyvírással foglalkozom. Úgyis lehet mondani, hogy a hobbimat űzöm, de egész életében a hobbimmal foglalkoztam, legyen szó tanításról, kutatásról, könyvírásról, ez mind ilyen jellegű munka volt számomra.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter