Orbán Viktor:A jövő kérdése az, hogyan tud a nyugat jól együttműködni a kelettel

 

A jövő kérdése az, hogyan tud a nyugat jól együttműködni a kelettel – fogalmazott Orbán Viktor a magyar-török üzleti fórumon.

Szijjártó Péter nyitóbeszédében emlékeztetett, célul tűzték ki, hogy rövid időn belül 5 milliárd dollárra kell növelni a két ország közötti kereskedelmi forgalom értékét. A két kormány létrehozta a felsőszintű stratégiai együttműködés tanácsát azért, hogy ezt a célt el lehessen érni; a tanács ma tartotta második ülését. A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, több megállapodást is kötöttek. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában már magasabb volt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, mint előtte 2013 egészében. Soha nem volt olyan magas Magyarország exportja Törökország irányába, mint 2014-ben – jegyezte meg.

„SOHA NEM VOLT OLYAN MAGAS MAGYARORSZÁG EXPORTJA TÖRÖKORSZÁG IRÁNYÁBA, MINT 2014-BEN.”

Szijjártó Péter közölte, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. – a kis- és közepes vállalkozások együttműködésének megkönnyítése érdekében – úgy döntött, hogy átszervezi törökországi kereskedőházi rendszerét, és a közeljövőben nyolc kereskedőházi képviseleti irodát nyit török városokban.

A magyar tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy arra utasította hazánk törökországi külképviseleteit, hogy a mai naptól kezdve díjmentesen adják azokat a vízumokat, melyeket török állampolgárok konferenciákra, üzleti találkozókra, sport-, oktatási és kulturális eseményekre való utazás céljával igényelnek. Így a két ország közti kapcsolat tartása ismét kicsit könnyebb lesz – fűzte hozzá Szijjártó Péter.


Szavai szerint Magyarország közelebb áll Törökországhoz, mint akár egy szomszédos ország. Az elmúlt két és fél évben már 5 üzleti fórumot és két magas szintű stratégiai tanácsülést tartottak, az együttműködés a két ország között egyre jobban elmélyül. Közölte, hogy támogatják Magyarország keleti-nyitását, és európai szövetségesként, baráti országként tekintenek Magyarországra. Törökország pedig az eurázsiai térségben lehet fontos Magyarország számára. Reményét fejezte ki, hogy Törökország is beléphet a Schengeni övezetbe, és nem lesznek akadályok a két ország között.