Mérsékelt inflációs környezetre utalnak az alapmutatók

Az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók szeptemberben enyhén csökkentek az előző hónaphoz képest, és a mutatók szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.Az MNB kifejti: 2014 szeptemberében az infláció -0,5, a maginfláció 1,4 százalék, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,2 százalék volt. Az infláció 0,7 százalékponttal, míg a maginfláció 1,0 százalékponttal, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 0,3 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest. Az infláció elsősorban azért csökkent, mert megjelent a bázisban a pénzügyi tranzakciós illeték és a dohányáruk kiskereskedelmi árrésének tavaly őszi emelése.
A keresletérzékeny termékek inflációja 0,3 százalékponttal 1,4-re, a ritkán változó árú cikkek inflációja 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra esett. A keresletérzékeny termékek inflációja ezzel a május-júniusi, a ritkán változó árú termékek inflációja a júliusi szintre csökkent.
A középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek árváltozásait elemezve az MNB kiemeli: az iparcikkek árai nem változtak az előző év azonos időszakához képest. A nem tartós iparcikkek inflációja lassult, amelyhez nagyban hozzájárult a rendkívül változékony repülőjegy árak – augusztusi, jelentősebb áremelkedést követő – érdemi mérséklődése. A tartós iparcikkek inflációja továbbra is visszafogott dinamikát mutatott – írja az MNB.
A piaci szolgáltatások ára havi összevetésben 0,1 százalékkal nőtt, ami az elmúlt évnél alacsonyabb áremelkedés. A termékkörön belül általánosságban nem voltak nagy árváltozások – fűzi hozzá a jegybank.
A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan kiigazított árszintje enyhén csökkent augusztushoz képest.

Forrás: MNB / MTI