VÁLTOZHAT A REKLÁMTÖRVÉNY

VÁLTOZHAT A REKLÁMTÖRVÉNY

A reklámtörvénnyel kapcsolatban az internetes tartalomszolgáltatók adókötelezettségére vonatkozóan további szabályozási feladatok lesznek, mert ezek a világcégek nem veszik ki a részüket a hazai közteherviselésből – nyilatkozta L. Simon László.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Napi Gazdaság keddi számában publikált interjúban elmondta, hogy a reklámadóból várható nyolcmilliárdos összeg nem kap külön címkét, hanem közvetlenül az államkasszába folyik.

„A JOGSZABÁLY TARTALMA MÖGÖTT NINCS, ÉS NEM IS VOLT OLYAN KORMÁNYZATI SZÁNDÉK, AMELY AZ EMLÍTETT KERESKEDELMI CSATORNA ELLEN IRÁNYULNA.”

Megjegyezte: a reklámadó azért lett forgalmi típusú elvonás, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy az érintett vállalatok ügyesen tüntetik el a tényleges profitot. „Azt gondoljuk, hogy nehezíti az adóelkerülést, ha az elvonás a bevételi oldalt célozza meg” – mondta. „A jogszabály tartalma mögött nincs, és nem is volt olyan kormányzati szándék, amely az említett kereskedelmi csatorna ellen irányulna” – reagált annak felidézésére, hogy a reklámadó terheinek 40 százaléka az RTL Klubot sújtja.

Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy „a cég egyébként évről évre komoly nyereséget ér el, nem valószínű, hogy néhány milliárd forintos elvonástól egyszeriben padlót fognának”.

A médiaügynökségek bónusz­rend­sze­rének átalakításáról jelenleg nincs előkészítési fázisban lévő anyag, azonban a szisztéma átalakítása indokolt lenne – fogalmazott L. Simon László.

Hozzátette: a visszajuttatott reklámpénzek rendbetétele bonyolult kérdés, és azzal is tisztában vannak, hogy a piac megbolygatása érdeksérelmeket okozhat az érintett szereplők körében.

„A VÁR A JELENLEGINÉL SOKKAL ERŐSEBB ÁLLAMI REPREZENTÁCIÓS SZEREPET KAP.”

Az államtitkár a lapnak beszélt a Várnegyed rekonstrukciójáról is, amelynek legkésőbb 2016-ban el kell startolnia. Az épületegyüttes átalakításának költségei meghaladják majd a százmilliárd forintot, a beruházás tíz év alatt valósulhat meg.

A Várbazár munkálatai augusztus végén befejeződnek, ezzel lezárul a több mint 11 milliárd forintot felemésztő beruházás. A Nemzeti Táncszínház a 2015 őszére újjáépítendő Millenáris Teátrumba költözik át. Napirenden van az Országos Széchényi Könyvtár új otthonának megtalálása is, amely a város frekventáltabb pontjára kerülhet – sorolta a terveket a politikus.

Az államtitkár szerint arról nincs szó, hogy a miniszterelnökön és a Miniszterelnökségen kívül más kormányzati egységek a Várba költöznének, de a Vár a jelenleginél sokkal erősebb állami reprezentációs szerepet kap úgy, hogy a turizmus számára is kínálatot biztosítson.

MTI – fidesz.hu-bpi.hu