Reagálás az érpataki polgármester akciójára – „A szavak ölhetnek”

Reagálás az érpataki polgármester akciójára

A szavak ölhetnek
Megdöbbenéssel és aggodalommal értesültünk arról az Izrael ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén.

Egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kísérletében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított.

A klasszikus kettős mércének megfelelően, ezzel a hitvány cselekedettel, a veszélyes szavakkal és a felbujtás képeivel ez a szélsőjobboldali helyi politikus az áldozatoknak tett szemrehányást, nem pedig a Hamasznak, a Palesztin terrorszervezetnek, amely háborús bűnöket követ el, amikor rakétáival izraeli civilekre lő, és amikor a saját polgárait élő pajzsként használja. Ennek a terrorszervezetnek az alapokmánya Izrael Államának elpusztítására szólít fel.

Demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidó ellenesek; a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik, és más emberek meggyilkolására szólítanak fel – mint ahogy azt Érpatakon hallottuk. Egy nagyon veszélyes, határvonal került átlépésre.

„A szavak ölhetnek. Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan, a magyar törvényeknek megfelelően kivizsgálják ezt a tettet. Tudom, hogy a magyar társadalom többsége egységesen elutasítja és elítéli ezeket a szörnyű, sértő és mocskos szavakat, tetteket” – mondta Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete.

hungaria-izrael degel

Magyarország a gázai konfliktus kirobbanása óta az összecsapások leállítására és tűzszünetre hívja fel a szembenálló feleket. Drámai módon növekszik a háború áldozatainak száma. A civil lakosság védelme, a további támadások leállítása nem tűr halasztást. Hosszabb távon csak diplomáciai megoldás biztosíthatja, hogy Izrael és Palesztina polgárai biztonságban élhessenek egymás mellett.

Éppen ezért megdöbbenéssel fogadtuk Érpatak polgármesterének hétvégi akcióját. Más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is. A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)