Segíteni kíván a kormány a megsérült Andrássy úti palota helyreállításában

Segíteni kíván a kormány a megsérült Andrássy úti palota helyreállításában

zsolnai

A Kodály köröndön egy hete leégett épület megsérült részeit járta be ma délután Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, aki ezt követően segítséget ajánlott a tulajdonosok, a kerület és az illetékes hatóságok közötti hatékony együttműködés koordinálásában.

Egy héttel a pusztító tűz után, a kárelhárítás befejeződését követően, a világörökségi helyszín részét képező, Andrássy út 83-85. szám alatt található palota megsérült részeit járta be Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára. A bejárásra elkísérte Terézváros Önkormányzata képviseletében Hassay Zsófia polgármester, a kerület két alpolgármestere és jegyzője, az illetékes örökségvédelmi hatóság, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselője is. A helyettes államtitkár kérésére a bejáráson jelen volt Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, aki egyben a budapesti világörökségi gondokság irányítója, valamint az illetékes minisztériumi örökségvédelmi főosztályának vezetője.

Puskás Imre elmondta: a megrongálódott épületben tulajdonosként nem érintett az állam. Mivel azonban a világörökség részeként nyilvántartott területen, a főváros frekventált helyén található a sérült palota, a kormány számára is fontos, hogy a helyreállítás minél gyorsabban, és minden érintett számára megnyugtató módon megtörténjen. Ennek érdekében a kormány minden módon segíteni kívánja az érintettek együttműködését.

A kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a bejárást követően bejelentette, hogy két héten belül szeretne tárgyalóasztalhoz ülni az Andrássy út 83-85. számú palota felújításában érintettekkel: a lakók, a tulajdonosok, a kerület és az illetékes hatóságok képviselőivel. Puskás Imre hozzátette, a helyszínbejárással és az egyeztetésekkel is az a célja, hogy a hányatott sorsú épület helyzete mielőbb, mindenki számára megnyugtató módon rendeződjön.