BIZTONSÁG NÉLKÜL NINCS SZABADSÁG

BIZTONSÁG NÉLKÜL NINCS SZABADSÁG

A legfontosabb a biztonság, anélkül nincs szabadság, ezért Magyarországnak és Európának is meg kell erősítenie védelmi költségvetését – mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter a budapesti amerikai nagykövetség hagyományos július 4-ei függetlenség napja alkalmából tartott fogadásán vett részt.

Hende Csaba beszédében kiemelte: amikor az amerikaiak 238 évvel ezelőtt elfogadták a függetlenségi nyilatkozatot, amely deklarálja, hogy a szabadság minden ember elidegeníthetetlen joga, új ország, új nemzet született, amely nemcsak a saját, hanem a mások szabadságáért is hajlandó kiállni.

Az Egyesült Államok sokat tett Magyarország szabadságáért, és Magyarország soha nem felejti el, milyen sokat köszönhetett az Egyesült Államoknak, amikor két „embertelen és istentelen” nagyhatalom között felmorzsolódott a magyar állam és a magyarok szabadsága – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok nyújtott védelmet a szent koronának, amely a nemzeti összetartozást és szabadságot jelképezi.

„E SZÖVETSÉG TAGJAI ÖSSZEADJÁK EREJÜKET, HOGY MEGVÉDJÉK A KÖZÖS SZABADSÁGOT.”

A miniszter arról is beszélt, hogy a NATO-nak Magyarország a szabadsága visszanyerésének pillanatától partnere, majd az észak-atlanti szervezet tagja lehetett, és e szövetség tagjai összeadják erejüket, hogy megvédjék a közös szabadságot.

A magyar-amerikai kapcsolatok egyik legsikeresebb területe éppen a katonai együttműködés, és bár hosszú az út, amelyet szövetségesekként bejárt a két nemzet, a közös küldetések még nem értek véget – vélekedett.

Hende Csaba kitért arra is, hogy 2010 óta mintegy 35 milliárd dollár értékben támogatta az Egyesült Államok a magyar honvédséget. Megköszönve ezt a segítséget, a tárcavezető azt mondta: Magyarország ezáltal is nagyobb mértékben járulhatott hozzá a közös küldetéshez.

„AZ, HOGY A KÉT ORSZÁG NYÍLTAN BESZÉLHET EGYMÁSSAL, AZ ÉRETT KAPCSOLAT BIZONYÍTÉKA.”

André Goodfriend hangsúlyozta: a barátság a magyar és az amerikai nemzet között nemcsak a gazdasági érdekeken, a kulturális szálakon alapul, hanem a közösen vallott értékeken is, amelyekért már több mint kétszáz éve együtt küzdenek.

Ezek az értékek egyebek mellett azt jelentik, hogy mindenki szabadon gondolkodhat és beszélhet, gyakorolhatja vallását, és mindenki egyenlő az igazságszolgáltatás előtt – mutatott rá a nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Hozzátette: az, hogy a két ország nyíltan beszélhet egymással, az érett kapcsolat bizonyítéka.

A diplomata elmondta, a katonák, akik annak idején az amerikai függetlenségért harcoltak, sok országból érkeztek, és voltak köztük magyarok is. Az amerikai nagyköveti rezidencián rendezett eseményen részt vett mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter és a diplomáciai testület több tagja.

MTI – fidesz.hu-BPI.HU