„Bár nincsenek magyar gyökereim, Herzl Tivadar álma én vagyok.”

„Bár nincsenek magyar gyökereim, Herzl Tivadar álma én vagyok.”
Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete

Nagykövet úr, mi is az a hetiszakasz?

Nyilvánvalóan az ATV új műsorára gondol.

Nemrégiben lehetett hallani a követségek sztrájkjáról. Vége lett ennek?

Szerencsére igen. A külügyminisztérium elismerte, hogy a diplomaták, a katonálkhoz hasonlóan, igaz, nem fizikailag, de mi is a frontot védjük. Nem puskákkal, tankokkal, hanem kreativitással, a meggyőzés erejével, munkánkkal, kapcsolatainkkal. Ezt, a külföldöm végzett, családi és személyes szempontból rendkívül megterhelő munkát végre elismerték.

Könnyű ma Magyarországon izraeli diplomatának lenni?

Ez attól függ, hogy mit ért könnyű alatt, hiszen kihívások mindig vannak, például Izrael, mint a zsidó nép állama, illetve a világ egyetlen zsidó államának a képviselete Európában, a világban. Egy olyan országnak, amelynek alapja a demokrácia, a humanitárius értékek, az emberi jogok, amelyek mind európai értékek. Izrael egy demokrácia, a Közel-Kelet egyetlen demokráciája, amelyet mindennap, minden órában fenyegetnek és a fennmaradásáért küzd. Ezt a létet, a létért való jogot kell nekünk megmagyarázni, igazolni. Ugyanakkor, mondjuk a magyaroktól senki sem kérdezi meg, hogy ti miért is léteztek, nekünk erre a kérdésre kell válaszolnunk. Emellett létezik az antiszemitizmus kérdése is, ahogy egész Európában. Ennek része az új antiszemitizmus, ami Izrael ellen irányul, szóval a zsidók ellen. Nem könnyű Magyarországon, nem könnyű Németországban, nem könnyű Franciaországban, nem könnyű Európában. Nem könnyű Ukrajnában sem, tehát nem könnyű. Ezek mellett nem szabad elfeledkezni, hogy Magyarországnak baráti kapcsolatai vannak Izraellel. Vannak közös ügyeink és érdekeink, amelyeket közösen viszünk előre. Ehhez adjuk a hozzá a kultúrát, a szépséget, a gasztronómiát, illetve azt, hogy milyen szép ez az ország, ebből a szempontból viszont nagyon könnyű itt az élet.

Milyen a nagykövet egyszerű hétköznapja?

Az irodában ülni nagyon könnyű. Ülhetnék itt egész nap, feljegyzéseket és háttéranyagokat olvasva, és így tovább. Én nem ilyen vagyok. Kíváncsi természetemből adódóan állandóan járom Magyarországot, nagyon sok helyen voltam már, Kőszegen, Debrecenben, Miskolcon.

Isaszegen volt? Milyen volt ott?

Kellemes, nagyon szép, érdekes látni, hogy milyen az élet Budapesten kívül, ott is élnek emberek, jó emberek, aki kíváncsiak Izraelre. Én pont ezzel foglalkozom. Izrael hírét viszem azokhoz, akik Budapesten kívül élnek. Nem tudnak sokat Izraelről, főleg azt tudják, amit a médiában hallanak, az pedig elsősorban az arab-izraeli konfliktus és Irán, de Izrael egy modern, fejlett demokrácia és mindezeket az értékeket és természetesen az Izraellel kapcsolatos üzleti kapcsolatok tényét viszem az emberekhez. Elmagyarázom a lehetőségeket és meggyőzöm őket arról, hogy látogassanak el hozzánk, utazzanak Izraelben, illetve fűzzük szorosabbra az üzleti kapcsolatokat.

Isaszeget azért említettem, mert más izraeliekkel együtt eljutottak olyan adományokkal, amelyekkel a szegénység ellen lehet harcolni.

Magyarországon, ahogy Izraelben egyaránt jelen van a szegénység. A mi kormányunk, minden kormány feladata, hogy ezzel szembeszálljon. Izraelben a szegények és a gazdagok közti különbségek igen nagyok, ez semmi pozitívat nem jelent a kormányunkra nézve, legyen az jobb-, illetve baloldali. Ami pedig Magyarországot illeti, nincsenek bevált receptek, tenni kell azért, hogy nincsteleneknek is legyen valamilyük.

Herzl Tivadarról mi jut az eszébe?

Ő volt az, aki megálmodta Izraelt, én meg azt képviselem. Valamilyen szempontból, bár nincsenek magyar gyökereim, Herzl Tivadar álma én vagyok. Én vagyok Izrael Állam nagykövete Magyarországon, és az maga Herzl Tivadar eszméjének a megjelenése. Sajnálatos, hogy Magyarországon nem tudnak eleget erről a magyar hősről, akinek volt egy álma, bár ő személyesen nem élte meg, beteljesedését, Izrael és mi, ma ezt képviseljük. Örülnék neki, ha Herzlt és álmát jobban ismernék Magyarországon, mi ezzel is foglalkozni fogunk. Van itt még pár évem, Herzlt is közelebb hozom a magyar társadalomhoz, nem csak a magyar zsidókhoz.

Sikeres nagykövet sincs család nélkül. Mit lehet tudni az Ön családjáról?

Mind itt vannak, a lányom, a feleségem, a vejem. Hiányzik a fiam, aki Berlinben van, de mindenképpen egy egységes család a mienk. Mondják, hogy minden erős férfi mögött áll egy erősebb feleség, ez az én esetemben is így van. Sokat átélt család vagyunk, megjártuk Afrikát, Amerikát, Ázsiát, Európát, már harmincadik éve a külszolgálatban. Segítő család nélkül lehetetlen lenne sikereket elérni. A családunk bővülni is fog, elégedett vagyok.

Van egy zászló, az irodájában, van egy kép az államelnökről, a miniszterelnökről, meg a Függetlenségi Nyilatkozatról, ami nincs meg mindenhol. De itt van Jichak Rabin néhai miniszterelnök fényképe is.

Igen, így van. Hősünk, az én hősöm, Rabin képét 1990 körül kaptam, amikor képviselő volt, los-angelesi látogatásakor, nekem személyesen írta alá. Meggyilkolása után úgy éreztem, hogy ránk hagyott értékei, bölcsessége, katonai képességei, emberi mivolta, nekem személyesen is inspirációt jelent. Így tehát bárhová megyek, magammal viszem ezt a szerény képet és mindig itt van mellettem.

A választások után, a kormányalakítás előtt Ön gratulált a miniszterelnöknek, üzent valamit?

Elsőként azt üzenem, most itt, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata fejlődjék tovább, ebben segítsenek nekem minden téren, kultúrában, tudományban, technológiában és persze a sportban is. Nagyon sok focista játszott és játszik ma is Izraelben. Reményeim szerint, a 25. évfordulóra össze is tudjuk szedni őket egy barátságos meccsre. Kívánok sok sikert Magyarországnak és gyümölcsöző munkát a jelenlegi és a jövőbeni kormánynak, hogy továbbra is partnere és barátja legyen Izraelnek és együtt vihessük tovább kapcsolatainkat, közös érdekeinket.

Az interjú az ATV április 27-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.
Breuer Péter