Pokorni Zoltán: A német megszállás magyarázat és nem mentség a holokausztra

Pokorni Zoltán: A német megszállás magyarázat és nem mentség a holokausztra

A holokauszt a magyar történelem része, nem egy európai város vagy ország ügye, hanem a „mi ügyünk”, hiszen magyarok voltak a gyilkosok és az áldozatok is – mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, a holokauszt-emléknap kezdeményezője.

Szerinte az, hogy ez a német megszállás idején történt, csak magyarázat és nem mentség az akkori magyar kormány számára. A mai emléknap egyúttal a holokauszt-emlékév nyitánya is, amelyet beárnyékolnak az emlékezetpolitikai viták és a Szabadság téri emlékmű ügye.

A volt oktatási miniszter hangsúlyozta: a holokauszt-emléknap fontos az emlékezet szempontjából, de legalább olyan fontos a jövő szempontjából is. Éppen ezért iskolai emléknap ez, amelyben a kormány minél nagyobb szabadságot adott a tanintézeteknek az emléknap megünneplésének módjában, hogy a fiatalok ne egy-egy ünnepségen, hanem személyes, átélhető élményeken keresztül szembesüljenek a holokauszttal.

Pokorni Zoltán erről akkor beszélt, amikor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel közösen elhelyezte az emlékezés köveit Can Togay és Pauer Gyula alkotásánál, a Cipők a Duna-parton című emlékműnél, ahol mécsest is gyújtott.