Az antiszemitizmus elleni küzdelemről tárgyaltak Bécsben

Az antiszemitizmus elleni küzdelemről tárgyaltak Bécsben 

Az antiszemitizmus elleni küzdelemről tárgyaltak Bécsben

A MAZSIHISZ vezetőit fogadta az izraeli külügyminiszter

 

Wien-2014.03.30. 18.30- A Breuerpress tudósítója jelenti – Az osztrák fővárosban látta vendégül az európai zsidó közösségek vezetői hungaria-izrael degel izraeli külügyminiszter. A bécsi Intercontinental hotelben lezajlott megbeszéléseken a külügyminiszter több kétoldalú megbeszélést is folytatott, többek között a MAZSIHISZ vezetőivel.

 

Avigdor Lieberman elsősorban az aktuális közel-keleti helyzetről tájékoztatta az európai zsidó vezetőket, de sort kerített egyéb más, elsősorban az európai kontinenst is érintő kérdések megtárgyalására. Számos ügyben lehetett párhuzamot vonni az európai és a közel-keleti helyzetet illetően.  Sajnálatos módon térségünkben is jelen van az antiszemitizmus, az anticionizmus és az Izrael ellenesség. Magyarországot Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Tordai Péter, a szervezet alelnöke, a BZSH vezetője, valamint Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató képviselte.

 

Az izraeli külügyminiszter külön is tárgyalt a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet vezetőivel. A tárgyalásokon elsősorban a legújabb fejleményekről tájékoztatták Liebermant, megerősítették számos hazai zsidó szervezet álláspontját a Holocaust Emlékévvel kapcsolatos álláspontjukat. A külügyminiszter megerősítette, Izrael Állam továbbra is figyelemmel kíséri a magyarországi helyzetet.

Avigdor Lieberman megerősítette, hogy ő is, akár személyesen is áll mindenkor a MAZSIHISZ vezetőivel az egyeztetésekre, ezért – az egykori amerikai külügyminiszter, Kissingerre hivatkozva – megadta az összes személyes elérhetőségét a magyarországi zsidó vezetőknek.

 

Mint arról már a Breuerpress korábban beszámolt, szintén Bécsbe érkezett Simon Peresz, Izrael Állam elnöke, aki megbeszéléseket folytatott osztrák kollégájával, Heinz Fischer. A tárgyalások szünetében a két államfő felkereste a Judenplatzot, ahol elhelyezték az emlékezés köveit megemlékezve a szörnyűségek, a Shoah áldozatairól.

 

A MAZSIHISZ vezetői más európai zsidó szervezetek vezetőivel is találkoztak, a megbeszélések után Heisler András a Zsidó Világkongresszus soron következő ülésére utazott tovább.

 

Breuer Péter