atv.hu :Heisler: „a most megismert kormányhatározat biztos, hogy kevés”

Heisler: „a most megismert kormányhatározat biztos, hogy kevés”

A Mazsihisz továbbra is várja Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelét, a szerdai kormányhatározatot pedig kevésnek tartja a bojkott feloldásához – bár magát a „bojkott” kifejezést nem használták. Mindez abból az interjúból derül ki, amelyet Heisler András, a Mazsihisz elnöke a kormányülés után, szerda este adott az atv.hu-nak.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerda délutáni ülésén a kormány arról határozott: megépíti a Szabadság téri, erősen vitatott emlékművet, ám a kivitelezés határidejét március 19-ről május 31-re módosította. Az ügy előzményeként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége (Mazsihisz)február 9-i határozatában arra szólítja fel a kormányt, hogy állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását és Sorsok Háza-projektet, valamint kérik Szakály Sándornak a Veritas éléről történő felmentését. Ha ez a három kérés nem teljesül, a Mazsihisz nem vesz részt a Holokauszt hetvenedik évfordulójával kapcsolatos kormányzati megemlékezéseken.atv

A Mazsihisz-határozat megszületésének másnapján a Mazsihisz vezetése levelet írt Orbán Viktornak, melyet – főleg annak hangneme miatt – sokan visszalépésként értelmeztek a határozathoz képest. Heisler azonban többször is hangsúlyozta: a közgyűlési határozat továbbra is érvényes. A február 10-én kelt levélre a miniszterelnök mostanáig nem válaszolt, a szerdai kormányülés viszont foglalkozott a Mazsihisz-határozat által megpendített három kérdés egyikével – igaz, azzal sem úgy, hogy azt a közgyűlés szerette volna.

„A kormány emlékezetpolitikai gyakorlatából három témát említettünk a Mazsihisz közgyűlési határozatában. A háromból egyről van szó a Magyar Közlönyben, rendületlenül várjuk a miniszterelnök válaszát” – közölte munkatársunkkal szerda este Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Hozzátette: a közgyűlési határozat továbbra is érvényes. „A most megismert kormányhatározat biztos, hogy kevés: a három kérdés közül a Sorsok Házáról és Szakály Sándorról szó sem esik, a szobornak pedig a felállítását irányozza elő” – fogalmazott Heisler. „Várunk” – tette hozzá. Arra, hogy a várás alatt bojkott van-e vagy sem, úgy felelt: „Távol tartjuk magunkat a vészkorszak hetvenedik évfordulója alkalmából rendezendő kormányzati eseményektől. Közgyűlési határozatunk ugyanis erről szól. Mi a »bojkott« kifejezést nem használtuk.”

Interjúalanyunk hangsúlyozta: mivel a határozatot a közgyűlés hozta meg, azt megváltoztatni is csak a közgyűlés tudja. „A kormány eddig megismert lépése kevésnek tűnik a korábbi döntés megváltoztatásához” – közölte az atv.hu-val Heisler András.

atv.hu, Sz. P.

 

www.atv.hu/belfold/20140219-heisler-a-most-megismert-kormanyhatarozat-biztos-hogy-keves