Az igazi vezető törölteti a nevét

Az igazi vezető törölteti a nevét

Az igazi vezető törölteti a nevétAz emberek szeretik, ha egy erős vezető „fogja a kezüket”, ha egy tekintélyes irányítója van közösségüknek, népüknek. Olyan vezérre vágynak, aki „válla magasságától kiemelkedik a többiek közül” (1Sámuel 9:2.), aki biztonságérzetet és büszkeséget ad nekik. Egy nem rég végzett kutatás szerint, Magyarországon is, az emberek többsége a tekintélyelvű vezetést tartja a legfontosabbnak a politikai vezetés szempontjából.
Igen ám, de mi történik akkor, amikor egy nagyra tartott karizmatikus vezetőről kiderül, hogy személyes erkölcsi magatartása nem példamutató, a tekintélyes álarc mögött egy gyenge és romlott lélek bújik meg? Sorolhatnánk a történelem legkülönbözőbb eseteit Bill Clintontól, Mose Kacavig, ahol a személyes erkölcsi botlás társadalmi vitába vezetett: Kell-e, szabad-e, karizmatikus vezetőink személyes életvitelét, népük vezetésének kérdésével kevernünk? Nem-e az a lényeg, hogy tekintélyükkel, bölcsességükkel, talpraesettségükkel és személyes varázsukkal hozzáértően sikerre vigyék országuk sorsát? Miért kell s zemélyes hálószobájuk és bankszámlájuk ügyét hivataluk asztalával keverni?
Ezek a kérdések egy sor még alapvetőbb kérdést is felvetnek: Mi a valódi vezető legfontosabb erénye? Melyek azok a gyakorlatok, amelyek által a vezérek megtarthatják hitelességüket?

A szerénység mindenek előtt

A Midrás szerint (Smot Rábá 2:2.), amikor az Örökkévaló a zsidó nép első vezetőjének, egyiptomi megváltójának keresett megfelelő jelöltet, azért esett választása Mózesre, mert egy alkalommal azt látta, hogy a sivatagi pásztorfiú nem rest egy a nyájtól elszakadt kis bárányt is felkutatni, és életét kockáztatni azért, hogy visszavigye nyájához. Hiába nélkülözte Mózes a karizmatikus vezető legfontosabb erényét, a jó beszéd készséget, mégis a héberek kivezetésére éppen szerénysége és mérhetetlen önfeláldozás-készsége tette alkalmassá.
A szerénység jelentőségét későbbi zsidó vezető kiválasztásánál is megtaláljuk. Amikor Sault a zsidó nép első királyát kenték volna fel, a Tánách, a Biblia elbeszélése szerint (1Sámuel 11:22.) sehol se találták az ifjú jelöltet. Ő szerénységében ugyanis elrejtőzött a poggyász mellett. Dávid, Saul utóda esetében pedig, Isten külön figyelmeztette a király-jelöltet kereső Sámuelt, a felkenő prófétát: „Ne tekints ábrázatára és termetének magas voltára; mert nem úgy, amint az ember néz, – mert az ember a szemre néz, az Örökkévaló pedig a szívre néz.” (Uo. 16:7.)
Azt mesélik, hogy egyszer a híres Choféc Cháim, Jiszráél Méir Kágán (1838-1933) egy bizonyos vezető pozícióra egy olyan tanítványát kérte fel, de az azzal ellenkezet, hogy úgy érzi, ő nem rátermett erre a posztra. Erre a Choféc Cháim így szólt: „Valóban azt gondolod, hogy olyan embert kellene kineveznem, aki meg van győződve arról, hogy ő hivatott erre a pozícióra?”
Köves Slomó rabbi hetiszakasszal kapcsolatos írásának teljes szövegét itt találja:
zsido.com/konyv/66/4141/Slomo_satra_-_gondolatok_a_hetiszakaszhoz/Tecave_-_Az_igazi_vezeto_torolteti_a_nevet

Programok:

Zstsz-Zsidó Tudományok Szabadegyeteme: heti témáink

Az ima – Glitzenstein Samuel
Mit jelent hinni? – Köves Slomó
Hogyan készül egy váló-levél?– Oberlander  Baruch rabbi
A betérés– Oberlander Baruch rabbi
Hávdála, Főzés Sábátkor – Faith Aser

A programokra azokat is várjuk, akik nem hallgatói a Zstsznek.
Az előadásokra alkalmanként 500 ft/fő áron váltható belépőjegy.


Alef Kids Vasárnap:

Vasárnap délelőtt az Alef Kids-ben a madrichák Ábrahám és Izsák történetével folytatják a bibliajátékot. A gyerekek el fogják készíteni saját imakártyájukat, és Alef Bet játék is lesz.
Nagyon sok idős embernek okoztunk örömet a gyerekek műsorával, kedvességével és szeretetével a január 26-i Paskál Otthonban tett látogatásunkkal. Február 9-én ellátogatunk a Bánkút utcai Olajág Idősek Otthonába. Találkozó 15:45-kor az Otthon bejáratánál. (1157 Budapest Bánkút utca 67-69.)

Tanulj a jövődért!

Atid – ez a neve az EMIH új ösztöndíj- programjának.
Azt jelenti, jövő. Jövő, mert a jövő nemzedékének oktatásáról
szól. Te hogyan tudod biztosítani a jövődet? A legjobb befektetés a
tanulás. Ha idősebb vagy 14 évesnél, de nem vagy még 30, és anyai
ágon zsidó vagy, havi 130 dollárral járulunk hozzá tanulmányaidhoz.

További információk és jelentkezés [email protected] és 0630-403-01-41
telefonszámon.
chabad.mailad.eu/lists/lt.php?id=MhgKAlANVwcATVcEW1JNVgQPUA%3D%3D

Hírek:
Kóser capoiera, Szegedi Csanád az izraeli tévében, Hogyan kell emlékezni? ,Nürnbergi iratok a berlini Chabadban, A holokauszt nem csak a zsidók ügye , Generációk kérdései, Ronald Reagan és a Rebbe az oktatás fontosságáról, Köves Slomó nem vett részt a Zsidó Közösségi Kerekasztalon
Híreinket az alábbi linken olvashatja:
zsido.com/cikkek/lista/10/Hirek

Hetiszakasz:

Tecáve 

Szakaszunk – Tecáve (2Mózes 27:20–30:10.) – a pusztabeli Szentély további felszerelését, a papok ruházatát stb. részletezi. Itt esik szó az Urim Vötumim nevű csodaszerkentyűről, amelynek segítségével a főpap vitás kérdésekre isteni választ volt képes kérni. Ebben a szakaszban nincs említve Mózes neve, és ennek a kommentátorok különböző magyarázatait, értelmezését adják.

A hetiszakasz teljes szövege

Rási kommentárjai

Hászid folklór – Naftali Kraus

Ajánlott olvasmányok:

Köves Slomó:Kell-e segíteni a teremtésben Istennek? 

Köves Slomó:Az igazi vezér törölteti nevét

Gyertyagyújtás

Szombati gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:36
Szombat kimenete Budapesten: 17:54


Imaidők


Sász Chevra Zsinagóga
  (VI. Vasvári Pál u. 5.)

Hétköznap:                              8.10: Reggeli ima
Vasárnaptól csütörtökig:        16:00 Délutáni és esti ima a Bet
Menachem Iskolában
Péntek este:                           17.30: Hetiszakasz tanulás
                 18:00: Esti ima, majd kidus
Szombat:                                 8.45: Hetiszakasz tanulás
                  9:10: Reggeli ima, majd
kidus
               17:45: Délutáni ima, majd
szeudát slisit

Óbudai Zsinagóga (III. Lajos utca 163.)

Hétfőtől péntekig, munkanapokon: 6.30: Reggeli ima
Péntek este:                      18.00: Tanulás
    18.30: Esti ima, majd kidus
Szombat:                         9.30: Tanulás
  10.00: Reggeli ima, majd kidus

Támogasson és vacsorázzon velünk!
Egyetlen kattintással támogathatja a zsinagógáinkban szervezett péntek
esti kidusokat!

www.zsido.com/adomany