Arab Emírségek ismét több milliárd dollárral segíti az egyiptomi kormányt

Az Egyesült Arab Emírségek ismét több milliárd dollárral segíti az egyiptomi kormányt

 

Újabb jelentős összeggel, ezúttal 3,9 milliárd dollárral (830 milliárd forint) segíti az Egyesült Arab Emírségek az egyiptomi átmeneti kormányt – jelentette szombaton a WAM arab emírségekbeli állami hírügynökség.

Az újabb segélyről szóló megállapodást Dubajban írták alá a felek Hádzim Beblávi egyiptomi kormányfő látogatásán.

A segély nagyjából harmadát az egyiptomi üzemanyag-hiány enyhítésére fordítják. A fennmaradó részből különféle fejlesztéseket terveznek, többek között iskolákat, kórházakat és 50 ezer új lakást építenének.

Az Egyesült Arab Emírségek – valamint Szaúd-Arábia és Kuvait – már júliusban, a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó elnök, Mohamed Murszi hatalomból való elmozdítása után összesen 12 milliárd dollárral segítették az egyiptomi ideiglenes kormányt. Az Egyesült Arab Emírségek egymilliárd dollár vissza nem térítendő támogatást adott, és 2 milliárd dollár kamatmentes kölcsönt nyújtott az egyiptomi központi bankban elhelyezett letét formájában.

Egyiptomban a Hoszni Mubarak-féle diktatúra 2011 eleji megdöntése óta ingatag a belpolitikai helyzet, és az arab ország súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.