A Fidesz visszautasítja Novák Előd antiszemita megnyilvánulását

A Fidesz visszautasítja Novák Előd antiszemita megnyilvánulását

A Fidesz visszautasítja az olyan antiszemita retorika használatát a tervezett 2014-es holokauszt emlékév kapcsán, amelyet Novák Előd engedett meg magának az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának 2013. október 14-i ülésén. A Jobbik képviselője holokausztiparnak és a közpénzek elherdálásának nevezte a kormány szeptemberben bejelentett döntését a Józsefvárosi pályaudvar holokauszt-emlékhellyé alakításáról és a 2014-es megemlékezéseket szolgáló civil alap létrehozásáról.

Mint ismeretes, a kormányzat 1,5 milliárd forintot szándékozik pályázati úton helyi megemlékezésekre fordítani a tragikus események 70. évfordulóján, a beérkező pályázatok rangsorolására pedig az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságát kérte fel. Az ez ellen felszólaló, és egyúttal a holokausztnak áldozatul esett honfitársaink emlékét megsértő képviselő szélsőséges megnyilvánulásait határozottan visszautasítjuk.

Ahogy azt a bizottság elnökeként elmondtam, a magyarság olyan tragédiái, mint a trianoni döntés és a holokauszt, nem állíthatók szembe egymással, nem játszhatók ki egymás ellen. A holokausztról való méltó megemlékezés – Novák Előd állításával szemben – nem a kollektív bűnösség sulykolását szolgálja, hanem ahhoz járul hozzá, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő a jövőben. Elfogadhatatlanak és felháborítónak tartjuk, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a Parlamentben, vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen, ahogy eddig is, úgy a jövőben is határozottan fel kívánunk lépni.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke