The Washington Post: a vegyi fegyverek nagy része nem bevethető, könnyen megsemmisíthetők

The Washington Post: a vegyi fegyverek nagy része nem bevethető, könnyen megsemmisíthetők

Nem bevethető formában tárolják a szíriai vegyi fegyverek több mint kétharmadát, ezért azok viszonylag gyorsan és egyszerűen megsemmisíthetők – írta honlapján egy szigorúan bizalmas amerikai-orosz jelentésre hivatkozva a The Washington Post amerikai napilap pénteken.

A lap szerint a szíriai vegyifegyver-program nagyjából kilenc hónap alatt felszámolható. A jelentésben foglaltak alapján mérsékelt az esélye annak, hogy a harci gázok terroristák kezébe kerüljenek vagy a kormány eltitkolhassa a készlet egy részét a nemzetközi ellenőrök elől.

Az orosz és amerikai hírszerzési információkon alapuló dokumentum azt állítja, hogy Szíriának több mint ezer tonnányi vegyi fegyvere van, amelyből 300 tonna bevethető állapotú mustárgáz, a maradék viszont ideggázok elkészítéséhez használatos, cseppfolyós formában tárolt elővegyületekből áll. A bevetéshez az elővegyületeket speciális berendezések segítségével össze kell keverni egymással és robbanófejekbe kell tölteni.

A The Washington Post által megszólaltatott szakértők szerint az elővegyületeket jóval könnyebb elpusztítani, mint a bevetésre kész szaringázt. Emellett a vegyifegyver-program felszámolásával megbízandó nemzetközi ellenőröknek így elég lesz a két elővegyület egyikét lefoglalniuk vagy a keveréshez használt eszközöket elpusztítaniuk ahhoz, hogy megakadályozzák az újabb ideggáz-támadásokat.

A lap két, a jelentésről tájékoztatott forrása szerint a ki-kiújuló politikai feszültségek és nézeteltérések ellenére az Egyesült Államok és Oroszország között nagyrészt egyetértés van a szíriai vegyifegyver-készletek jellegéről, illetve azok elpusztításának módjáról.

Szíria a múlt hét végén átadta vegyi fegyvereinek listáját a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW). Erre Damaszkuszt az az amerikai-orosz keretmegállapodás kötelezte, amely Szíria vegyifegyver-készleteinek nemzetközi felügyelet alá helyezését és elpusztítását rendelte el.

A szíriai listát amerikai szakértők is átvizsgálták, és „egész jónak” találták a The Washington Post külügyminisztériumi forrása szerint.

Az orosz-amerikai keretmegállapodás azután köttetett meg, hogy Barack Obama amerikai elnök katonai beavatkozást helyezett kilátásba Szíriával szemben, megtorlásul azért, mert a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők Washington szerint augusztus 21-én vegyifegyver-támadást hajtottak végre Damaszkusz környékén.

Az ENSZ ellenőrei azóta megerősítették, hogy szarin nevű mérgező gázt vetettek be a támadás során, de azt nem állapították meg, hogy ezért melyik fél volt a felelős. A Washington Post szerint amerikai hírszerzési források megerősítették, hogy szíriai katonák három nappal a támadás előtt elővegyületeket kevertek. Korábban több közvetett bizonyíték alapján Washington, valamint több más nyugati és civil szervezet is egyértelműnek nevezte, hogy az Aszad-rezsim felelős a támadásért.

www.washingtonpost.com/world/national-security/most-of-syrias-toxins-can-be-destroyed-more-easily-than-officials-initially-thought/2013/09/26/66cd1ca2-26e3-11e3-b75d-5b7f66349852_story.html