Kőszegen tartják a Kulturális Örökség Napjai megnyitóját

Kőszegen tartják a Kulturális Örökség Napjai megnyitóját
 A kőszegi Jurisics-várban tartják szeptember 20-án a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat megnyitóját.

    A megnyitó részeként hirdetik ki, hogy a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékébe felvételt nyert a Szent György napi hajtásokat 1740 óta ábrázoló „Szőlő Jövésének Könyve” és a köréje fonódott ünnepi hagyomány. Ezzel ez a kőszegi tradíció olyan örökségelemekkel fog együtt szerepelni a listán, mint a mohácsi busójárás, a kalocsai népművészet és a matyó örökség – közölte Huber László, a város polgármestere szerdán az MTI-vel.
    A városvezető szerint az elismerés és az azzal járó figyelem, az érdeklődés felkeltése hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddiginél is több turista érkezzen Kőszegre, amely az idegenforgalom fellendülésében látja jövőjét.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lechner Lajos Tudásközpont, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által közösen szervezett ünnepélyes megnyitó keretében adják át az örökségvédelem terén végzett kiemelkedő munkát elismerő A Műemlékvédelemért Forster Gyula-díjat és érmeket, valamint A régészeti örökségért Schönvisner István-díjakat és érmeket.
    Kőszegen a Kulturális Örökség Napjai megnyitóján mutatják be azt a kiadványt és azokat a kőszegi sétákat támogató informatikai eszközöket, amelyek a városba érkező turistákat segítik különböző tematikus útvonalakat követve megismerni a történelmi kisváros épített örökségét.
    A szeptember 21-22-én zajló Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén a frissen jegyzékre kerülő örökségelemek mellett a korábban jegyzékbe vett közösségek is bemutatkoznak a kőszegi Jurisics téren felállított standoknál. Ilyen hagyomány például a mohácsi busójárás, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, a kalocsai népművészet és viselet, a magyar solymászat, a mezőtúri fazekasság, a mohai tikverőzés, a borsodnádasdi molnárkalács hagyománya vagy a matyó örökség.
    Összesen tizenöt kiemelkedő örökségelem megismerésére nyílik lehetőség Kőszegen, miközben az érdeklődők meglátogathatják a Kulturális Örökség Napjai alkalmából megnyíló kőszegi műemlékeket.
    Magyarországon tizenötödik alkalommal nyílnak meg szeptember harmadik hétvégéjén a máskor nem látogatható műemléképületek. A vasi kisvárosban az Ottlik-regényből ismert iskola mellett látogatható lesz például a Városháza ülésterme, a Házasságkötő terem, az Ipartestület székháza, a Fekete Szerecseny Patika, az( Izraelita) Zsidó temető és a Zsinagóga. Összesen mintegy húsz műemléki helyszín és vezetett séta várja az érdeklődőket Kőszegen.