ÉVADNYITÁNY AZ OPERÁBAN

A nagy évadbemelegítés után hatalmas évadnyitányt tart az Opera. Szeptember 21-én a neves francia rendező, Arnaud Bernard színrevitelében mutatják be Verdi Falstaffját. A mű 2004 óta nem volt színen, visszatérése a születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő szerzőhöz is méltó: szabadtéri kivetítéssel és kora délutántól ingyenes programsorozattal várják a közönséget. Este először áll dobogóra az Opera új megbízott főzeneigazgatójaként Halász Péter.

 

GIUSEPPE VERDI: FALSTAFF

Bemutató a Magyar Állami Operaházban

2013. szeptember 21.

 

 

Rendező Arnaud Bernard

Díszlettervező Arnaud Bernard

Jelmeztervező Arnaud Bernard, Závodszky Dalma

Karmester Halász Péter

Sir John Falstaff Kiril Manolov

Ford Alik Abdukayumov

Fenton Balczó Péter

dr. Cajus Megyesi Zoltán

Pistola Gábor Géza

Bardolfo Horváth István

Mrs. Alice Ford Fodor Beatrix

Nannetta Baráth Emőke

Mrs. Quickly Budai Lívia

Mrs. Meg Page Gál Erika

 

 

További előadások: szeptember 24., 27., 29., október 1., 3., 5., 8.

 

 

 

 

ÉVADNYITÁNY AZ OPERÁBAN

 

 

A nagy évadbemelegítés után hatalmas évadnyitányt tart az Opera. Szeptember 21-én a neves francia rendező, Arnaud Bernard színrevitelében mutatják be Verdi Falstaffját. A mű 2004 óta nem volt színen, visszatérése a születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő szerzőhöz is méltó: szabadtéri kivetítéssel és kora délutántól ingyenes programsorozattal várják a közönséget. Este először áll dobogóra az Opera új megbízott főzeneigazgatójaként Halász Péter.

 

A szombati eseménysorozat 16 órakor veszi kezdetét Menotti: A telefon című operájának élő előadásával. A kétszereplős opera miniszínpadául a Hajós utcai szfinx szobor mögötti terület szolgál. A félórás előadást követően, fél öttől már kisfilmeket vetítenek a Falstaff szabadtéri közvetítésére érkezőknek az Operaház főbejárata előtti nagyszínpadon, amely előtt – az ismét lezárt Andrássy úti aszfalton – kétezer fős nézőteret alakítanak ki. Pontban fél hattól, Hassay Zsófia Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter köszöntője után, zenés produkciókat és modern balettet láthatnak az érdeklődők.  A premier előtti szabadtéri előadás az Operaház, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, valamint Terézváros Önkormányzata együttműködésében valósul meg. A színpadra a szövetség öltözéktervezői nyolc darab, három méter magas óriásbabát készítettek – ezekből bújnak elő a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, akik Jellinek György koreográfiáját adják elő. A díszlet, akárcsak az előadás, Liszt örökérvényű művészete előtt tiszteleg. A 19 órakor kezdődő előadás előtt aztán benépesül az Operaház is. Nemcsak a közönség igyekszik a szezonnyitó bemutatóra, de az évadszünet után visszatérnek a művészek is, az autómentes napon biciklin kerekeznek be az opera és a balett szentélyébe. A vezető operaénekesek mellett két keréken érkeznek a Magyar Nemzeti Balett szólistái is: Aliya Tanikpayeva – az Étoile –, Simon István, Pap Adrienn, Oláh Zoltán, Felméry Lili, Leblanc Gergely, Jessica Carulla Leon és Liebich Roland, akik jelenlétükkel a megnyíló évad egy-egy bemutatóját képviselik.

Mindeközben a dalszínházban az esti előadásra készülnek a díszítők, különös figyelemmel ügyelve az egyik díszletelemre: egy olyan 9 méter magas és 14 méter széles fára, amit 3D-ben láttat a tervező. A hatalmas fa gyártása az Operaház díszletműhelyében zajlott; a különleges – nem vetített – 3D-s forma elkészítésének csupán előtanulmánya csaknem egy hónapot vett igénybe. A látványvilágot maga a rendező, Arnaud Bernard álmodta meg, aki – Milánó, Bilbao és Lausanne operaszínpadai után Budapesten – tizenharmadszor viszi színre ezt a Verdi-remeket, amelyről így vall: „Verdi a Falstaffot nem testamentumként, hanem operai életművének kiteljesítése, és ezzel annak megkoronázása gyanánt komponálta. A Falstaff a Verdi életművében elfoglalt helyét tekintve semmiképpen sem ítélhető könnyű műnek: rendkívüli mesterségbeli tudással megalkotott, filozofikus vígopera ez, amely feltárja előttünk derűs melankóliáját és az időskor bölcsességét.” Bernard megfogalmazása szerint a mű hatalmas érdeme, hogy a teljes embert fejezi ki annak összetettségével, rejtett oldalaival és örök ellentmondásaival együtt.

A címszerepet Kiril Manolov alakítja. A bolgár bariton előtt sorra nyílnak meg Európa színpadai, karrierje az utóbbi esztendőkben egyre inkább kiteljesedik. Budapest után Zágráb, Lucca, majd Ravenna operaházai várják. A darabban Mrs. Quickly szerepében ismét itthon üdvözölhetjük nemzetközi hírű mezzoszopránunkat, Budai Líviát, akinek pályája során nemcsak e kontinens – többek közt London, Hamburg, Róma, Firenze, Bologna, Róma és Barcelona – operarajongói tapsoltak, hanem a New York-i Metropolitan közönsége is, ahol Luciano Pavarotti és Joan Sutherland partnereként debütált.

A darabot az Operaház új mb. főzeneigazgatója, a külföldről hazatért Halász Péter dirigálja, aki kiemelte: „Az idős szerzők gyakran melankóliába, miszticizmusba fordulnak életük végén. Kevés példa van arra a művészetben, amit Verdi produkált, hogy bölcs mosollyal és élettapasztalattal áthatott, de könnyed, fiatalos mű szülessék egy hosszú alkotói pálya végén. A mester egy halhatatlan remekművel és egy nagy, szeretetteljes, életigenlő mosollyal ajándékozott meg bennünket.”

Az Operaház Verdi életigenlő mosolyával nemcsak azokat várja tehát, akik jegyet váltottak a bemutatóra. A szabadtéri eseménysorozatra és kivetítésre érkezők mellett olyanokra is gondol, akiknek nincs lehetőségük a fővárosba utazni. Kiemelt partnere, az MTVA együttműködésével élő adásban közvetítik a Falstaff 2013-as premierjét.

A délutáni, nagyszínpadi műsorszámokban közreműködnek az Operaházy Borlovagok. Az Opera szezonnyitó bemutatója után folytatódik a szabadtéri eseménysorozat: a Magyar Nemzeti Balett művészeinek produkcióját 22 óra után is megismétlik, immár a sötét égbolt alatt, az Operaházra vetített különleges videóinstallációk előterében. A vetítés, és a ruhaszobrokkal kapcsolatot teremtő modern koreográfia izgalmas látványvilága méltó befejezése lesz az Opera évadnyitányának.

A ruhaszobrok alkotói: Földi Kinga, Latin Anna, Surányi Szilárd, Simonffy Márta, Kormány Vera és Dúzs Melinda. A videóinstallációkat Lóránt Demeter, Nagy Gábor, Gábor Éva Mária, Pál Gábor és Balogh Zsolt tervezte.

 

A Falstaff nyilvános főpróbáját a Mindenki Operája sorozatban szeptember 19-én tartja az Operaház. Az eseményre csaknem ezer határon túli vendég látogat el, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, a Vajdaságból, de még Svájcból és Németországból is érkeznek külhoni magyarok, akik közül több, mint harmincan a Magyar Állami Operaházban, ünnepélyes keretek között teszik le állampolgársági esküjüket.

 

Gian-Carlo Menotti: A telefon 

Előadás szeptember 21-én 16 órakor az Operaház sarkánál, a Hajós utcai szfinx szobor mellett

 

Rendező Almási-Tóth András

Díszlettervező Nikon One

Jelmeztervező Lisztopád Krisztina

Karmester Köteles Géza

Lucy Sáfár Orsolya

Ben Bátki Fazekas Zoltán

Koreográfus: Pataky Klári

Táncosok:   Dányi Viktória, Drávucz Petra, Bordás Emil, Kelemen Krisztián, Arnaud Blondel

A telefon: Poroszlay Kristóf

Valóban olyan rossz ez a világ, amelyben élünk? Valóban káros, hogy több csatornán – e-mailen, chaten, Skype-on, Facebook-on, telefonon stb… – tudunk kommunikálni egymással? Valóban veszélybe kerültek az igazi emberi viszonyok?

Ben valójában kommunikációképtelen. Lucy pedig imád folyamatosan kommunikálni. Hogy lehetnek ők egy pár? Főleg, hogy Bennek el kell utaznia.  Kis segítséggel ma már minden megoldható… Hiszen ott A TELEFON.

Az előadásban Sáfár Orsolya és Bátki Fazekas Zoltán komédiázik, a „címszerepben” Poroszlay Kristóf, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze tűnik fel öt táncos kíséretében, a többszörösen díjazott koreográfus, Pataky Klári irányításával. A street art ihlette jelmezeket a fiatal tervező, Lisztopád Krisztina alkotta. A rendező a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Programjának vezetője, Almási-Tóth András.