„Emberrablás”: továbbra sem tudni, hol van Murszi

„Emberrablás”: továbbra sem tudni, hol van Murszi

Mohamed Murszi családja emberrablás vádjával bírósági eljárást kér Abdel Fatah asz-Szíszi hadsereg-főparancsnok ellen – közölte a megbuktatott egyiptomi elnök lánya egy sajtótájékoztatón hétfőn.

„Helyi és nemzetközi fórumon indítunk bírósági eljárást a véres hadsereg-főparancsnok és a katonai puccsot segítő csoportja ellen” – mondta Saimaa Murszi. Hozzátette, hogy asz-Szíszi és a hadsereg vezetői teljes mértékben felelősséggel tartoznak a korábbi elnök egészségéért és biztonságáért.

A korábbi egyiptomi elnök egyik fia, Oszama azt mondta, hogy a család legutóbb július 3-án, nem sokkal megbuktatása előtt találkozott Murszival. Azóta nincs vele kapcsolatuk.

Murszi családja most először állt ki a nyilvánosság elé a volt elnök megbuktatása óta.

Mohamed Murszi korábbi egyiptomi elnököt a leváltás óta ismeretlen helyen tartja fogva a hadsereg. Több ország, köztük az Egyesült Államok és Németország is követelte szabadon bocsátását. Az egyiptomi hatóságok visszautasították az erre vonatkozó követeléseket, de július 10-én megerősítették, hogy Murszi „biztonságos helyen van”, és „méltósággal” bánnak vele.

Július 14-én a hadsereg kihallgatta a megbuktatott államfőt. A belbiztonsági szolgálat ügynökei arról faggatták, hogyan, milyen körülmények között szökött meg a börtönből 2011 elején, a Hoszni Mubarak akkori elnök hatalmát megdöntő lázadás idején.

MTI / hvg.hu/ atv.hu/ breuerpress.com