Haddad szerint még az sem világos, hogy ki lenne a tárgyalófél, a hadsereg vagy a politikusok.

A Muzulmán Testvériség esetleg az Európai Unió közbenjárása révén tárgyalhat az egyiptomi belpolitikai válság megoldásáról, és már hivatalosan beszéltek ennek kereteiről egy megbízottal – közölte a mozgalom egyik vezetője a Reuters brit hírügynökséggel csütörtökön.

Dzsihad el-Haddad, aki korábban is képviselte már a mozgalmat az unió által kezdeményezett találkozókon, azt mondta, hogy javaslatukat még azelőtt tették meg Bernardini Leon EU-küldöttnek, hogy szerdán Kairóban járt Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Leon megerősítette, hogy felajánlotta az EU jószolgálatait a válság megoldása érdekében, de kijelentette, hogy „a közvetítés” szó eltúlozná ezt a szerepet. A Kairóból Brüsszelbe tartó repülőgép fedélzetéről azt mondta a telefonba, hogy „kezdeményezésekről korai beszélni”.

„Éppen csak meghallgattuk a feleket, az álláspontjukat. Az a véleményünk, hogy ennek egyiptomi párbeszédnek kell lennie. (…) Azt néztük meg, hogy van-e alkalom elkezdeni valamit” – mondta.

A javaslatuk Haddad szerint is még korai szakaszban van. Részleteket nem közölt, csak annyit, hogy „keretekről” van szó, amelyek révén megkezdődne a párbeszéd. Megerősítette ugyanakkor: a testvériség ragaszkodik ahhoz, hogy a Mohamed Murszi elnököt megbuktató puccsot „visszafordítsák”.

Haddad szerint még az sem világos, hogy ki lenne a tárgyalófél, a hadsereg vagy a politikusok.