A Mahmúd Abbász elnök vezetésével tanácskozó palesztin vezetés elutasította a béketárgyalások újrakezdését Izraellel

A Mahmúd Abbász elnök vezetésével tanácskozó palesztin vezetés elutasította csütörtökön a béketárgyalások újrakezdését Izraellel John Kerry amerikai külügyminiszter javaslatai alapjánközölték a tanácskozás résztvevői a francia hírügynökséggel.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ), illetve az Abbász vezette Fatah központi bizottságát, a PFSZ más szervezeteinek, illetve független csoportoknak a vezetőit tömörítő palesztin vezetés többsége elutasította, hogy elfogadja Kerry javaslatait a tárgyalások újrafelvételéhez – közölte Musztafa Bargúti független képviselő.

474303701000100408249no.jpg

„Kerry nem adott garanciákat arra nézve, hogy leállítják a telepbővítést, sem egyértelmű sarokpontokat a tárgyalásokhoz” -szögezte le Bargúti. Egy másik résztvevő, Vaszel Abu Juszef, a PFSZ központi bizottságának a tagja közölte: a palesztin vezetés ellenjavaslatot dolgoz ki az amerikai diplomácia vezetőjének.

A javaslat kidolgozására felállított bizottság csütörtök este ül össze, hogy megfogalmazza a palesztin fél hivatalos válaszát – mondta Juszef, aki megismételte: nem térnek vissza a tárgyalóasztalhoz anélkül, hogy az izraeli kormány egyértelműen elismerné a tárgyalások alapjául az 1967-es háború előtti határokra való hivatkozást.

Kerry, aki március óta hatodik alkalommal látogatott a Közel-Keletre, nem beszélt nyilvánosan a javaslatairól. Erőfeszítéseit mindazonáltal támogatja az Arab Liga, amely közölte: biztosítja a terepet és a megfelelő környezetet a tárgyalások újrakezdéséhez.

Egy nevének elhallgatását kérő magas rangú PFSZ-vezető szerint Kerry tervének legfontosabb javaslata, hogy a telepbővítések leállítása vagy befagyasztása nélkül kezdjék újra a tárgyalásokat.

„A tárgyalásoknak Barack Obama elnöknek a kongresszusban 2011 májusában elmondott beszéde fő irányvonalát kell követniük. Obama a palesztin állam létrehozását szorgalmazta az 1967-es határok mentén azzal, hogy mindkét félnek joga van előadni a fenntartásait. Benjamin Netanjahu az 1967-es határok mentén létesítendő államot fogja kifogásolni, a palesztinok pedig a zsidó államot, amelynek elismerését Netanjahu követeli” – mondta a PFSZ-vezető a francia hírügynökségnek.

A palesztin vezető hozzátette: a telepépítések témakörében új kifejezés jelent meg, a „visszafogottság a ciszjordániai telepek építésében, három teleptömb, Ariel, Gus Eción és Maale Edumim kivételével”.

A telepbővítés befagyasztásáról való lemondás fejében a palesztin vezetők intézkedhetnének a nemzetközi szervezetekbe történő belépés érdekében, amit eddig washingtoni kérésre felfüggesztettek, és aláírhatnák a megszállt területeken történő telepépítést megtiltó IV. Genfi Egyezményt – mondta még a palesztin vezető.

A Gázai övezetet kormányzó Hamasz elutasította a tárgyalást „a megszállóval, amelynek csak ez utóbbi lenne a kezdeményezettje”, csakúgy, mint a tárgyalás újrafelvétele érdekében „nyomást gyakorló arab külügyminiszterek álláspontját”.