A 19. Makkabia Játékok Jeruzsálemben

Este nyitják meg az eddigi legnagyobb „zsidó olimpiát”, a 19. Makkabia Játékokat Jeruzsálembenmaccabiah.com/what-s-hot-articles/maccabiah-s-games-schedule-released

maccabiah.com.png

Csütörtök este harmincezer vendég, Izrael vezetői, Benjámin Netanjahu kormányfő és Simon Peresz államelnök jelenlétében megnyitják Jeruzsálemben az ország történetének legnagyobb „zsidó olimpiáját”, a július 18-tól 30-ig tartó 19. Makkabia Játékokat.

    A négyévente megrendezett nemzetközi sporteseményen ezúttal majd kilencezer, pontosan  8919 zsidó sportoló vesz részt 78 országból, 42 sportágban kipróbálva magát. Magyarországról 76 tagú küldöttség érkezett Izraelbe, s 15 sportágban indulnak a megmérettetésen. 
    Az első Makkabia Játékot 1932-ben rendezték Tel-Avivban, ahová akkor még csak 18 országból négyszáz zsidó sportoló látogatott el. 81 évvel ezelőtt 120 postagalambot engedtek szabadon a megnyitón, a tizenkét zsidó törzset tíz-tíz galamb jelképezte. A csütörtök esti nagyszabású ünnepélyes megnyitón ennél sokkal többre készülnek: a hatalmas Teddy stadionban fáklyagyújtás, neves izraeli és külföldi popénekesek koncertje, beszédek és a csapatok felvonulása várható.         Mind az öt kontinensről, Ausztráliától Dél-Afrikán át Indiáig, Európa szinte minden országából, és az amerikai földrészről is szinte mindenhonnan érkeznek sportolók. Sőt, az utolsó pillanatban még Kubából is kiengedtek 55 versenyzőt a hatóságok. 
    A Makkabia nem csak a fiataloké. Az úgynevezett masters kategóriákban az idősebbek is elindulhatnak, az 50 és a 100 méteres távon úszásban ezúttal még egy 80 éves dél-afrikai úszó is versenyez. Ő 1953-ban kénytelen volt visszalépni és otthon maradni, mert a johannesburgi építészkaron professzora ultimátumot adott neki: vagy diploma vagy úszás ötször egy héten. És ha nem is ő, de a tandíjat fizető szülők az építészoklevelet választották. 
    Lesz jégkorongozó reform rabbi Amerikából, 54 éves versenyúszásban induló családanya Sydneyből – aki csak negyven fölött tanult meg úszni egészségügyi okokból,- és persze krikettjátékosok Indiából. Egy 65 éves manchesteri tanárnő golfozik, 45 éves fia focizik, 17 éves unokája pedig tollaslabdázik ezen a páratlan világversenyen, ahol egyszerre jelennek meg a műkedvelő hobbijátékosok és az élsportolók.
    Magyarországról női és férfi vízilabdacsapat, férfi ifjúsági futsal-csapat indul, és az egyéni sportágak közül vívásban, atlétikában, asztaliteniszben, teniszben, karatéban, tekvondóban, birkózásban, triatlonban, úszásban, lovaglásban lesznek versenyzők. Nevezett egy paralimpikon úszó is, és akadnak idősebb, 45-50, sőt 60 éves magyar versenyzők is. 
    „A Budapestről útnak indult csapatnak körülbelül a fele először jár Izraelben, és sokaknak közülük – bár zsidó származásúak – eddig nem volt semmiféle ismeretük sem a zsidó vallásról, sem a történelemről. Számukra afféle gyorstalpaló tanfolyamot szervezett a Magyar Makkabi Szövetség, ahol alapvető tudáshoz jutottak Izraelről, a zsidóságról és a Makkabi Játékok hagyományáról” – mesélte a delegációt vezető Jusztin Ádám az MTI tudósítójának. 

Elindult a magyar Maccabi csapat Izraelbe. Európából az egyik legnagyobb létszámú. Sok sikert!
Elindult a magyar Maccabi csapat Izraelbe. Európából az egyik legnagyobb létszámú. Sok sikert!

    A nemzetközi összehasonlításban is jelentős nagyságú magyar csapatból 10-15 versenyzőnek ez már nem az első zsidó olimpiája, és idén két díszvendég is vállalta, hogy elkíséri a válogatottat: Gedó György, aki az 1972-es müncheni olimpián ökölvívásban szerzett aranyérmet és Kenéz György vízilabdázó, aki az 1976-os montreali játékokon győztes csapat tagja volt.