Lázár János visszautasítja az alaptalan vádakat

Lázár János visszautasítja az alaptalan vádakat
Alaptalan vádnak tartja Lázár János (Fidesz) Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd Magyarországért tömörüléshez tartozó független képviselőnek a trafikpályázatok ügyében tett nyilatkozatát.
 

Karácsony Gergely pénteken lemondásra szólította fel Lázár Jánost, mert az ellenzéki képviselő szerint „a trafiküggyel” kapcsolatban a napnál is világosabb, hogy egy újabb korrupciós botrány robbant ki.

„A leghatározottabban visszautasítom azokat az alaptalan vádakat, amelyeket Karácsony Gergely személyemmel kapcsolatban megfogalmazott, bár nem ért váratlanul” – írta az MTI-hez eljuttatott reagálásában Lázár János.

A politikus közleményében emlékeztetett, hogy a magyar kormány korábban széles körben egyeztetett az Európai Unióval, és ezen konzultációk eredményeként jött létre a szabályozás. „Úgy látszik, hogy a most kritikákat megfogalmazóknak az sem elég jó, amit az Európai Bizottság megvizsgált és rendben lévőnek talált” – vélekedett.

Lázár János szerint kettős mércét alkalmaznak azok, akik hosszú éveken keresztül nem emelték fel szavukat a multinacionális cégek nyolcszázalékos haszna ellen, de sajnálják a magyar kis- és középvállalkozásoktól a tíz százalékot. „Ezzel a magyar vállalkozók érdekei helyett ismételten a nemzetközi cégek érdekeit védik, ezért pedig nem maradhat számukra más morálisan vállalható megoldás, mint a közéletből való távozás” – zárta közleményét a politikus.

Lázár János csütörtökön nyújtotta be a parlamentnek a dohánytörvény módosítására tett javaslatát. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek akkor felidézte: annak érdekében, hogy a családi vállalkozások megélhetése biztosított legyen, a jogszabály első módosítása lehetővé tette – a dohánytermékek mellett – egyéb árucikkek, egyebek között szeszes italok, kávé vagy újságok árusítását. A mostani javaslat egyik kiemelt célja pedig az, hogy egy megfelelő – tízszázalékos mértékű – kereskedelmi árrés garantálásával azok a dohánytermék-kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt szerény jövedelmezőségét, akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani – mondta.